Arany kép-mutogatója a PIM-ben

A kép-mutogató – Arany János és a spiritizmus címmel nyílik kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az Önarckép álarcokban – Arany János emlékkiállítás kísérő, kiegészítő tárlat megnyitója jövő hét szerdán, május 23-án 17 órakor lesz.

A 17-19. századi Európában a képmutogatás elterjedt vásári látványosság volt, amelynek során a képmutogatók összefüggő esemény képsorait bemutatva mondtak vagy énekeltek el egy többnyire tanulsággal záruló, moralizáló történetet. Arany A kép-mutogató című versében egy debreceni vásári képmutogatóval mesélteti el a gonosz, a leányát eltaszító, majd őt halálában, asztaltáncoltatás alkalmával megidéző gróf történetét, megteremtve a folklorisztikus, népies keretet, amely tartalmazza a kor társasági divatjában működő, a halottak megidézésének aktusát. A kiállítás Arany attitűdjének azt a kettősségét járja körül interaktív bemutatással, amely a témához fordulás gesztusától a távolságtartás mozzanatáig feszülő ívben ragadható meg.

A kiálltást Szécsi Noémi nyitja meg. Közreműködik Kovács Ákos előadóművész, valamint Selmeczi György, akinek Spiritiszták című operájából részlet hangzik el.


Arany János

Tovább

SZÉCSI Noémi

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Vásári látványosságból verset – Arany János A kép-mutogató című verse kapcsán rendez kiállítást a PIM.