Agatha Christie Fesztivál szeptember közepén Budapesten

Kulturális, ismeretterjesztő, kreatív és gasztronómiai programokkal is várják az érdeklődőket szeptember 14-én és 15-én az Agatha Christie Fesztiválon a budapesti MOM Kulturális Központban.

Ismeretterjesztő előadások

A fesztivál a Bűntények a könyvtárszobából című előadással kerül megnyitásra szeptember 14-én délelőtt 11 órától a MOM Kulturális Központ kupolatermében. A nyitóelőadás keretében dr. Kiss Anna, az Országos Kriminalisztikai Intézet tudományos főmunkatársa az 1930-as és 40-es évek tipikus bűneseteiről beszél, és arról, hogy valójában minden könyvet ketten írnak: az író és az olvasó. Előadásával emléket állítanak a nemrégiben elhunyt Nagy Tamásnak is, aki a „Jog és irodalom” jogelméleti irányzat hazai képviselője volt, és akinek munkáját alkalmanként a krimi királynője ihlette. Emellett Agatha nagy ismerője volt a mérgeknek. A második világháború alatt a londoni University College Hospital gyógyszertárában szerzett ismereteit hasznosította is későbbi regényeiben. Az elmúlt évben való nagy érdeklődésre tekintettel ismét meghívják a szervezők Takács Ferenc gyógynövényszakértő mérnöktanárt, aki Agatha Christie kedvenc növényi mérgeinek, mérgező növényeinek titkaiba avatja be a jelenlévőket.

 

Illatok a virágoskertből
Miss Marple virágoskertjébe és a házi praktikák világába látogathatnak Krizsán Laura, a La Pure – Szappanok szívvel természetes kozmetikumok megalkotójával szombat és vasárnap délután, egyaránt 13 órától. Laura kreatív műhelyében lehetőség lesz fürdőbombát készíteni, kizárólag természetes anyagok felhasználásával. Az alkotáshoz minden eszközt és alapanyagot biztosítanak a szervezők. Az alkotóműhely ideje alatt négy db extra természetes fürdőbomba elkészítésére van lehetőség, amelyet szép befőttesüvegben vihet magával a látogató.

 

Alkalmi fejdíszkészítő műhely

A derbykről és elegáns esküvőkről már sokak számára jól ismert alkalmi fejdíszt lehet készíteni a foglalkozáson. Virág Anna kalaptervező évtizedes tapasztalattal rendelkező mesterektől tanult, hogy álmát megvalósíthassa. Ma egy bájos kalapszalon tulajdonosa, és nem szűnő lelkesedéssel munkálkodik a klasszikus értékek megőrzésén. Az előző évi fesztiválon csak a kalapjait csodálhatták meg az érdeklődők, míg idén alkotóműhelyében lehetőség lesz stílusos fejdíszek, hajdíszek elkészítésére is, vasárnap 11 órától.

  

Színházi előadás

Agatha Christie Az egérfogó című darabját a Veres 1 Színház produkciójában tekinthetik meg a nézők mindkét estén, 19 órai kezdéssel. „A fiatal Ralston-házaspár panziójában vagyunk. Távol az emberektől, a világtól. Abban a zárt játéktérben, a hótorlaszok közé ékelt bűnügyi laboratóriumban, amelynek az írónő szokás szerint még a telefonvezetékét is elvágta. Egyelőre csak azt tudjuk, hogy a Culver utcában megöltek egy nőt. Aztán sítalpakon megérkezik Trotter, a nyomozó. S kiderül, hogy a gyilkosnak a panzió lakói között kell lennie. Agatha Christie sorra elénk idézi a szereplőket, s külön-külön mindegyikről bebizonyítja, hogy – tévedés kizárva! – csak ő, egyedül ő lehet a gyilkos! De mi tudjuk, hogy a sok ártatlan között egyetlen vétkest kell keresnünk. Így a harmadik leleplezésnél kétszer érezzük becsapva magunkat, a negyediknél háromszor, és így tovább... Az író egyik kelepcéből a másikba csal, hogy aztán – miután kiengedett a szabadba – önként fussunk be a legnagyobb kelepcébe... Két és fél órás elme-torna. Színpadi matematika. Csiki-csuki játék. Könnyű mulatság, amelyről a közönség abban a tudatban távozik, hogy lám, megint túljártak az eszén...”

Agatha Christie a darab színházi jogait unokájára ruházta át, mondván, a darab fél év alatt kiszenved. Az egérfogót Londonban 63 éve játsszák megszakítás nélkül. Bemutatásakor Sir Winston Churchill volt még Nagy Britannia miniszterelnöke, jegyre adták a húst, szalonnát, cukrot és a vajat. A közel 26 ezer előadásban eddig 414 színész állt a színpadon, 136 mérföldnyi inget vasaltak ki, és az előcsarnokban 462 tonna jégkrém fogyott el. A Big Ben és a Tower-híd után a darabnak otthont adó St. Martin’s Theatre a leghíresebb londoni turistalátványosság.

 

Szereposztás:

 

  • Mollie Ralstone – Verebes Linda,
  • Giles Ralston – Pál Tamás,
  • Christofer Wren – Krajnik-Balogh Gábor,
  • Mrs. Boyle – Zorgel Enikő,
  • Metcalf őrnagy – Venyige Sándor,
  • Miss Casewall – Molnár Gyöngyi,
  • Mr. Paravicini – Trokán Péter,
  • Trotter rendőrőrmester – Mohai Tamás

 

A zenét Lencsés Balázs szerezte, a dramaturg Venyige Sándor, a díszletért és jelmezért Gedeon Boróka felel, a teljes színdarab Schlanger András rendezésében valósul meg. Az előadás időtartama 110 perc, két felvonásban.

 

„Angolos” teázás

Hogy kellemesen teljen a délután, mindkét napon tradicionális full teaszerviz várja az érdeklődőket a Fürj utcai Pane Vino étteremben, ahol porcelán teáscsészében felszolgált tea mellé szendvicset és süteményt kínálnak a vendégeknek, két turnusban, szombat és vasárnap délután 15, illetve 17 órától.

A délutáni teamenü tartalma: személyenként 1 kannányi tea, 3 teaszendvics, 2 scone, 3 teasütemény.

 

Továbbá detektíviskolával és kvízjátékkal is várják a szervezők a krimirajongókat.

 

A MOM Kulturális Központ látképe.

 

 

 

A szerzői profilfotó forrása

mti.hu / programturizmus.hu


Agatha Christie

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
INTERJÚ
2019-12-17 18:25:38

Finy Petra karácsonyi könyvajánlója

Tovább
HÍREK
2023-02-09 19:18:05

Jane Austen - Emma

Tovább

A krimi koronázatlan királynőjének életművéhez kapcsolódik a kétnapos rendezvény szerteágazó programterve.