A szerelmes Márai

A harminc évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg ma este a Várkert Bazár Az igazi című irodalmi estjén.

A résztvevők a szerelmes Máraival, az érzelmek, az emberi kapcsolatok szerzőjével foglalkoznak, aki maga is 63 évig élt házasságban szerelmével, Matzner Lolával. „Lehet-e érzelmeket az értelem segítségével megsemmisíteni?" – teszi fel a kérdést a szerző Az igazi című kötetében. Ez a gondolat a kiindulópontja az azonos című estnek is.
Juhász Anna irodalmár, az est háziasszonya szerint „Márai ma is nagyon aktuális, 1941-ben írt regényében mai szemmel boncolgatja a szerelem, a barátság témáját." Véleménye szerint az író hosszú kapcsolata során sok mindent átélt Matzner Lolával, így vált igazi szakértőjévé a szerelemnek, a szerelmi hármasnak, a vágyakozásnak, a tűrésnek, a válásnak.
A műsor keretében a színpadon Mészáros Tibor irodalomtörténésszel és Tari Annamária pszichológussal fog beszélgetni arról, mit jelentett Márai Sándor életében és munkáiban a szerelem. A felolvasószínházban pedig Márai mélylélektani drámájának részleteit hallhatja a közönség Tompos Kátya és Hajduk Károly előadásában, melynek során egymással feleselő szövegek, a férfi és a nő története lesz hallható ugyanarról a szituációról, melyhez Az igazi – Judit és az utóhang, valamint az Eszter hagyatéka című Márai regényekből idéznek.

 

mindennapkonyv.hu / MTI
Borító: Márai Sándor és Matzner Lola / Fotó: André Kertész


tovább ►
ISBN: 0001089587
Megjelenés: 2015-11-05

MÁRAI SÁNDOR

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg a Várkert Bazárban.