A magyar író Riviérája

„Nekem a Balaton a Riviéra” – énekelte Németh Lehel az 1960-as években, a Kádár-korszak magyar tengeréről, amelynek partján tízezrek töltötték nyári szabadságukat nyaralókban, kempingekben, SZOT-üdülőkben, kiadó szobákban, a kiváltságosak hotelekben. De hogyan és hol nyaralt a Balatonnál egy magyar író? Balatoni nyár – Írófényképek az 1950-es, ’60-as, '70-es években címmel nyílik tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Talán nem meglepő, hogy a nyári kikapcsolódás ideje alatt íróink sem tettek mást, mint fürödtek, napoztak, horgásztak, vitorláztak, kirándultak, társas életet éltek a Balaton északi vagy déli partján, időt szántak családjukra, míg néhányan a nyaralás egy részét is írással töltötték.

Ha szeretné megcsodálni, hogyan tartja az evezőlapátot Ottlik Géza vagy Nagy László, hogyan ugrik hátast Juhász Ferenc, hogyan vitorlázik Mészöly Miklós, Örkény István, Déry Tibor, Sarkadi Imre és hogyan készít szódát Németh László, akkor látogasson el a Petőfi Irodalmi Múzeumba június 20-a és szeptember 16-a között.

 

 

 

A kiállítást június 20-án, szerdán este 18 órakor Szakonyi Károly író nyitja meg Lengyel Ferenc és Pataki Szilvia színművészek közreműködésével.

A nyári hangulatot idéző tárlat több mint száz fényképet vonultat fel, köztük ismeretlen, eddig be nem mutatott balatoni fotográfiákat a múzeum fotóarchívumának gyűjteményéből és családi albumok mélyéről. A fotók mellett az írók, költők Balatonhoz kötődő műveiből vett idézetek is olvashatóak, amelyekben a tájnak, a napsütésnek, a víznek, az itt szerzett élményeiknek, összességében: a balatoni nyaraknak állítanak emléket.

 

Forrás: PIM


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Hol és hogyan nyaralt a Balatonnál az 1950-es, ’60-as, ’70-es években a magyar író?