A Kepes Irodalmi Est februári vendége Mán-Várhegyi Réka

Mán-Várhegyi Réka lesz a neves Kepes Irodalmi Est vendége február 4-én 18 órától az egri rendezvényközpontban.

A könyvről és sikereiről

„Börönd Enikő, harmincas éveiben járó szociológus, 1999 nyarán tér vissza New Yorkból Budapestre. Kutatni és írni akar, most mégis leblokkolt. Miért nem jutsz végre egyről a kettőre, Enikő? Az ugyancsak szociológus Bogdán Tamás, első generációs értelmiségi szakmai karrierje szárnyal. Viszonyt kezd a tanítványaival, kapcsolatba bonyolódik Börönd Enikővel. Lehet ennek jó vége? Az egyetemista Réka az értelmiségivé válás és a nőként való írás buktatóiról töpreng. Mi a megoldás?
Mán-Várhegyi Réka a Boldogtalanság az Auróra-telepen (2014) után ezúttal is nagy ívű tablót rajzolt. Párhuzamos vagy éppen egymást keresztező életek. Nézőpontok, amelyekből bárki látszódhat nevetségesnek vagy esendőnek. Érzékeny pillanatfelvételek sorozata, egyúttal súlyos állítás mindannyiunk tegnapjáról. A könyvet olyannyira elismerte a szakmai közönség, hogy Mán-Várhegyi Réka (aki egyben az Egy nap című, FIPRESCI-díjas film írója is) Mágneshegy című regényével elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját, illetve a Déry Tibor-díjat is.

 

Szakmai vélemények a Mágneshegyről

„...olyan világokat mutat egy művön belül párhuzamosan, amelyek nem tudnak igazán egymásról, nem is érthetik a másikat, és nincs is átjárás közöttük. Az író által a regényében név szerint említett tudósok közül Zygmund Bauman képviseli azt az elvet, hogy az értelmiség legyen tolmácsa azoknak, akik nem tudják az érdekeiket érvényesíteni, akik kiszorulnak a világból, méghozzá valamiféle metaforikus nyelvet alkalmazva. Ennek a feladatnak talán egy szépirodalmi alkotás inkább meg tud felelni, mint egy tudományos munka. Ez a mű is egy ilyesfajta vállalás, mint ilyen, egyedülálló irodalmunkban, és akármilyen szinten is érti meg, aki elolvassa, az író már nem írt hiába. (Gyeskó Ágnes)

 

„...elsősorban a női szerepek kérdéskörét állítja középpontba, miközben az emberi kapcsolatok kisszerűségéről, elfojtott vibrálásáról tudósít: izgalmas és hiánypótló az eredmény. (Revizor)

 

Az estről

A beszélgetőtárs Molnár Ferenc lesz a rendezvényen, melyre a belépő a diákoknak és a nyugdíjasoknak 400 forintba kerül, míg a felnőttjegy 600 ft lesz. Az esemény Facebook-elérhetősége is megtalálható.

 

 

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631436600
Megjelenés: 2018-06-04
méret: 202 mm x 132 mm x 26 mm

Mán-Várhegyi Réka

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
HÍREK
2020-02-26 09:32:27

Kihirdették az Aegon Irodalmi Díj 2020-as rövidlistáját

Tovább

A könyvet olyannyira elismerte a szakmai közönség, hogy Mán-Várhegyi Réka (aki egyben az Egy nap című, FIPRESCI-díjas film írója is) Mágneshegy című regényével elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját, illetve a Déry Tibor-díjat is.