15 kihagyhatatlan program a Margó Fesztiválon

Június 12. és 16. között az Ünnepi Könyvhéttel párhuzamosan kerül megrendezésre a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban a Margó Fesztivál. Az ingyenes fesztiválon több mint nyolcvan program közül válogathatnak az olvasók. Mi ebből a nyolcvanból 15-öt ajánlunk, amit semmi pénzért sem hagynánk ki.

Június 12., szerda


17. 30.
Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Margó Extra: Bérczesi Róbert

Moderátor: Ott Anna
Ismert olvasókkal beszélgetünk arról, hogyan változtatta meg őket, pályájukat egy-egy könyv. A hiperkarma zenekar frontemberének az élete egy poklokat megjárt, erősen magának való fiatalember története. Nem csupán a kábítószerekkel démoni csatát vívó tehetséges művész élettörténete bontakozik ki, de korrajzot is kapunk. Kiss Lászlóval közösen jegyzett életrajza Én meg az Ének címmel jelent meg.


19.00
Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Tóth Krisztina: Fehér farkas

A szerzővel Szilasi László beszélget. Közreműködik: Takács Kati
A novellák névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk.


20:30
Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Rájátszás

Közreműködik: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán
A 2011-ben a Margóról indult Rájátszás játék verssel és zenével, körülbelül tíz ember közös magánügye. Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója, amelyben a létrehozás és az előadás nem arról szól, hogyan lesz valaki személyesen nagy sztár, hanem arról: hogyan lesz egy dal nagyon jó.

 

 

Június 13., csütörtök


17:00
Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Szabó Magda: Az őz

Vecsei H. Miklós, Orvos-Tóth Noémi és Juhász Anna beszélgetése
A POKET zsebkönyvek sorozatában jelenik meg Szabó Magda szerelmi háromszögről szóló bosszúregénye, Az őz. A húsz nyelvre lefordított történet főszereplői, Graff Angéla és Encsy Eszter életét nemcsak a közös gyerekkor, de egy férfi is összekapcsolja. Titkok, velünk élő sérelmek, elárult életek.


19:00
Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Bodorland

Bodor Ádámmal Szegő János beszélget – Közreműködik: Szikszai Rémusz
Sinistra és Verhovina, Bogdanski Dolina és Pitvarszk – néhány olyan helyszín Bodor Ádám páratlan epikai univerzumában, ahol már jártunk a műveit olvasva. Honnan jönnek ezek a helyek? Hol lehetnek a különböző térképeken? Mi közük a valóságos földrajzhoz? Hogyan hatnak Bodor Ádámra a tájak és a városok? Hol van otthon az író? A Bodorland című rendezvényen ezekről is kérdezzük majd Bodor Ádámot.

 

 


Június 14., péntek

 

16:00
Petőfi Irodalmi Múzeum – Lotz-terem
BEVÁLLALOD? – avagy hogyan tanítsunk kortárs szövegeket a középiskolában

Kerekasztal-beszélgetés: Balajthy Ágnes, Fenyő D. György, Ruff Orsolya, Szekeres Nikoletta, Varga Betti, Vinczellér Katalin
Tizennégy kortárs magyar könyv elemzéssel és óravázlattal. A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv elsősorban a középiskolai tanárokat célozza meg, akik egyre inkább azzal szembesülnek, hogy nem beszélnek egy nyelvet a diákjaikkal, hogy az „élet” és az „irodalom” átjárhatatlan messzeségbe került egymástól.


18:30
Petőfi Irodalmi Múzeum – Díszterem
Beszélgetés az Aegon-díjas Takács Zsuzsával

A díjazottal Winkler Nóra beszélget Közreműködik: Tóth Zsófia és Szirtes Ági

A Vak Remény című verseskötetéért kapta Takács Zsuzsa 2019-ben az Aegon Művészeti Díjat. Az összegyűjtött és új írások egy teljes életművet fognak össze. Ötven év munkája egy este: „A kötetben benne van gyerek- és fiatalfelnőtt-korom számtalan meghatározó érzelmi, szellemi, testi tapasztalata. Anyám dickensi gyerekkorának újraélése, a kamaszkori halálvágy, a fiatalkor szabadságmámora, a szerelmi elragadtatás.”

 

19:00
Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

A szerzővel beszélget Mészáros Sándor

Van-e élet a szerelmen túl? Felülemelkedhetünk-e vágyainkon és ösztöneinken? Képesek lehetünk-e ellenszegülni a történelemnek? Lehetséges-e a szabadság a diktatúrák romjain? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Péterfy Gergely a 20. és 21. század Kelet-Európáját mágikus erővel megjelenítő új regénye, egy rendhagyó szerelem lebilincselő története.

 

 

Június 15., szombat


13:30

Petőfi Irodalmi Múzeum – Lotz-terem
Milyen az év gyerekkönyve?

Tényleg a gyerek könyve? Beszélgetés a frissen kiosztott Év Gyerekkönyve Díjas könyvekről a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum szervezésében. Mi tetszik a gyerekzsűrinek, a szakértőknek, a szakmának és a laikus olvasónak? Az Év Gyerekkönyve Díj zsűritagjait kérdezi Szekeres Niki.

 
15:00

Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Lackfi János: Minden napra egy sztori

A szerzővel Barabás Éva beszélget
Íme 365 sistergő, friss, eleven, ropogósan vidám vagy maróan szomorú sztori. Vigyázat, a történetek fokozott mértékben tartalmaznak valóságot és abszurd humort! A bölcseket agyonverik, ugye? Esznek-e szőlőt a kannibálok? Ki tetoválja ki a halakat? Hogyan találkozik Örkény és a DJ? Mi a program a Félpár Kesztyűk Éjszakáján és mit tegyünk a beszélő csirkecombokkal?
Hétköznapi őrületek a legváltozatosabb módokon elbeszélve. Íme 365 szavakból szőtt videoklip: az olvasó vagányul szörfözhet országokon, évszázadokon, bolygókon keresztül. A végtelenbe és tovább!

 
18:00

Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Beszélgetés a Libri-díjas Szvoren Edinával, Krusovszky Dénessel

Moderátor: Gyárfás Dorka
A Libri irodalmi díj nyertese 2019-ben Szvoren Edina Verseim című novelláskötete. A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye kapta. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadóját május 15-én este tartották a Budapest Music Centerben.
A Libri irodalmi díjat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. A díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.

 
19:30

Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Múzsasirató régi barátokkal

Grecsó Krisztián és Szabó Balázs zenés, verses estje
Dialógusok, találkozások és átfedések egy különleges, alkalmi estén. Húrok és Grecsó-versek, új hang és öreg hangszerek, Grecsó felolvas, mesél és egy kicsit muzsikál, Szabó Balázs zenél, mesél, improvizál és egy kicsit felolvas.

 

 

Grecsó Krisztián a színpadon / Fotó: Sóki Tamás - MTI

 

Június 16., vasárnap

 

18:00

Petőfi Irodalmi Múzeum – Díszterem
Schein Gábor: Megleszünk itt

A szerzővel Szegő János beszélget. Közreműködik: Pál András
Kiefer, a magányos és elszigetelt kisvárosi számtantanár kénytelen rádöbbenni arra, hogy addigi élete és hivatása tarthatatlan és értelmetlen, a regény másik szála egy negyven felé közeledő házaspár krízistörténete. Schein Gábor sűrű szövésű, több szálon futó regénye arra a kérdésre keresi a választ, mit kezdhet az ember az életével; mi választ el és mi köthet össze embereket, akik szomszédai egymásnak, ugyanakkor idegenek a saját létezésükben.


19:00

Petőfi Irodalmi Múzeum – udvar
Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

A szerzővel László Ferenc beszélget. Közreműködik: Fodor Tamás
Nádasdy Ádám versei úgy szólnak hozzánk, ahogy a barátainkkal beszélgetünk: amikor váratlanul elmondanak valami bizalmasat, és mi tudjuk, hogy most a legtöbb, amit tehetünk, ha meghallgatjuk őket. Csakhogy Nádasdy verseinek olvasásával nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek: ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat. A Jól láthatóan lógok itt egy megkapóan eleven verseskönyv a villanófényként felragyogó felismerésekről.


19:30

Petőfi Irodalmi Múzeum – Díszterem
Fehér farkas és más kisfilmek

Tóth Krisztina írásai filmen

Szilágyi Fanni: Fehér farkas
Niki egyetlen barátja a közeli állatkert magányos lakója, a fehér farkas. A fiatal cigánylány egyetlen célja, hogy a veszélyes állat ketrecébe férkőzhessen, azonban szembesülnie kell az állatkert íratlan, ámde rendkívül szigorú szabályaival, melyeket elsősorban az állatkert férfi dolgozói diktálnak.

Pápai Pici: Hátsó lépcső
Bebi a Sorbonne-ra kapott ösztöndíjat, szállása egy párizsi ház kopár és mocskos manzárdja. A szomszédban egy szexmániás ösztönlény lakik, aki senkire és semmire nincs tekintettel. Bebit a barátja magnóüzenetei segítik át a magányon, majd magával ragadja ez az idegen, másik világ.

Baranyi Gábor Benő: Hol a nyuszi?
Egy fiú és egy lány kutyát sétáltatnak a sűrű erdőben. A kutya és a szüzesség elveszik.

Moldovai Katalin: Ahogy eddig

A remény ad értelmet életünknek. A film összes szereplője egy reményt adó kegyes hazugság részese lesz, amikor Margit megbetegszik. Ez a hirtelen jött esemény változást hoz anya és lánya életében, és egy új kezdetet is a kapcsolatukban.

Idegenek: A METU 2018-ban végzett Kreatív producer szakos hallgatói Tóth Krisztina Párducpompa című novelláskötete alapján készítettek szkeccsfilmet Idegenek néven. A diplomafilmben a történetek finoman úsznak át egyikből a másikba, úgy a stílusuk és világuk is változik, mégis ezer szállal kapcsolódnak egymáshoz.

 

A további programokról itt tájékozódhattok.

 

mindennapkonyv.hu


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631438567
Megjelenés: 2019-06-07
méret: 197 mm x 125 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631438543
Megjelenés: 2019-06-05
méret: 130 mm x 130 mm x 14 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631438604
Megjelenés: 2019-06-03
méret: 174 mm x 103 mm x 8 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632938158
Megjelenés: 2019-04-08
méret: 183 mm x 124 mm x 30 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631435375
Megjelenés: 2019-02-19
méret: 190 mm x 130 mm x 41 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631436754
Megjelenés: 2018-06-05
méret: 140 mm x 215 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631436631
Megjelenés: 2018-06-04
méret: 120 mm x 190 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155609534
Megjelenés: 2016-09-19
méret: 200 mm x 140 mm x 200 mm

Bodor Ádám

Tovább

GRECSÓ KRISZTIÁN

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Ezeket a programokat várjuk a legjobban! – Margó Fesztivál 2019.