Szakácskönyvek az egész családnak

Kezdjük akkor a gyerkőcökkel! Két francia szerző összedobott egy szuper könyvet Torták gyerekeknek címmel, amelybe negyven, tényleg könnyen elkészíthető receptet raktak bele, fantasztikus fotókkal.

A receptek tulajdonképpen nem bonyolult alapokra épülnek, és a fő újítás bennük a díszítés: hogyan lehet a boltokban is kapható cukorkákkal, drazsékkal, bonbonokkal és minden más nyalánksággal feldobni őket. Vegyük például a „Nyuszi ingben”-t! A nyuszi teste egy joghurttorta, mogyorókrémmel van bekenve, a bajusza csokis ropi, a két füle egy kettévágott csokis keksz, a szeme haribo-, az ingvonala pedig drazsé-cukorka. Elképesztően cuki, és persze bármivel lehet helyettesíteni a mütyűröket, például gyümölccsel, ha egészségesebbre akarjuk venni a figurát – nem egy fogyókúráskönyv, az tuti. Én a kisebbik fiamnak megcsináltam az „Ordító oroszlán”-t, aki inkább cukin mosolyog, és hát szinte még kész sem lett, amikor már eltüntették a bátyjával szegény állatok királyát, hiába ordítozott… Azt hiszem, minden édesszájú család megmentője lehet ez a könyv, mert nem kell szuperséfnek lenni ahhoz, hogy valami csodát tegyünk le a szülinapi asztalra.

 

A csemeték után jöjjenek a fiatal nők: szerintem sokan belehabarodnak majd egy kicsit Alexis Gabriel Ainouz-be, rövidebb és magyarosabb nevén a „francia srác”-ba, az ő könyve ugyanis az Így főz egy francia srác. A pályakezdő konyhatündéreket célozza meg, egyszerűbb ételekhez ad receptet, sármosan-viccesen – van egy remek YouTube-csatornája is, nagyon szexi francia akcentussal beszél angolul, érdemes ott is lecsekkolni. Kedvenc részem a könyvben, amikor bevallja, hogy imádja az instant kínai leveseket (francia létére!!!), és nem tud róluk leszokni – nekem sikerült pár éve, nehezen –, és azzal a mozdulattal ad is négy tippet, hogyan lehet feljavítani ezeket. Igazi fúziós, de egyszerű konyhát visz. Ja, és Jamie Oliver írt neki egy előszót…

 

 

Ha már feljavítás: Csigó Zita Morzsaparty című könyve direkten a maradékfelhasználásról szól: hogyan lehet mondjuk egy megmaradt pörköltet másnap új köntösben elkészíteni. Nagymamám a mestere volt ennek, de még ő is biztosan csak pislogna, mennyi remek ötletet talált ki Zita. És ne valami rossz ízű, csoffadt dologra gondoljunk: a gasztroblogger valóságos csodákat varázsol elénk. Mit kezdjünk a megmaradt karácsonyi bejglivel? Hogyan használjuk fel a kicsit már szárazabb sajtvégeket? És a legjobb: hogyan indítsunk nagyobb mennyiségben el valamit, amiből aztán két külön étel lesz? Mindenkinek kötelező, akit kiráz a hideg attól, hogy a kajamaradékot a kukába kell öntenie.

 

A végére pedig egy különleges csemegét hagytam: Barátok közt sülve-főve. A Barátok közt színészei összeálltak, és megfőzték-sütötték kedvenc ételeiket, és desszertként történeteket mellékeltek mindegyikhez, sosem látott fotókkal. A sorozat rajongóinak biztosan remek ajándék, lepjük meg őket vele!

 

 

 

 

 

M. F.

A cikk a Líra Könyvklub Magazin 2019/5-ös számában jelent meg.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631366006
Megjelenés: 2019-09-16
méret: 235 mm x 190 mm x 25 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632939346
Megjelenés: 2019-09-13
méret: 245 mm x 185 mm x 20 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365771
Megjelenés: 2019-08-21
méret: 264 mm x 200 mm x 15 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365825
Megjelenés: 2019-08-09
méret: 225 mm x 175 mm x 25 mm
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2019-11-11 09:52:00

Könyvterápia, avagy melyik klasszikus regény olvasásába kezdjünk a hideg napokon?

Tovább
MINDENNAPI
2019-11-12 16:07:03

Ősi válaszok mai kérdésekre – Boldizsár Ildikó: Mesék a csodakertről

Tovább
INTERJÚ
2019-11-18 15:36:45

„A lányom hamarabb kezdett írni, mint én” – Interjú Nyáry Lucával és Krisztiánnal

Tovább

A négy gasztrokönyv felhozatalából mindenki találhat kedvenc fogást magának!

Honlapunk cookie-kat használ az Ön számára elérhető szolgáltatások és beállítások biztosításához, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A cookie-k kezeléséről IDE kattintva tájékozódhat. Értem