Mit olvassunk augusztusban? – 9 könyv a nyár utolsó hónapjára

Augusztust nemcsak Coelho és Rejtő Jenő új könyvei miatt várjuk. A Menő Könyvektől egy romantikus, YA könyv, az Európa Kiadótól egy különös disztópia, a 444.hu-től egy budapestieknek szóló Budapest útikalauzt várunk. De kíváncsiak vagyunk a Partvonal Kiadó új könyvére, a Géniusztesztre is, hogy végre kideríthessük, hogy csak mi hisszük magunkról, vagy valóban zsenik vagyunk. Érdeknek ígérkezik Farkas Nobert gyerekeknek szóló ismeretterjesztő sorozatának legújabb kötete is, mely ezúttal a téridő rejtelmeibe vezeti be a kicsiket. Végül, de nem utolsósorban, mielőbb szeretnénk már kézbe venni Mary Nicholstől a 1940-es évek eleji Angliában játszódó romantikus regényét és T. M. Logan krimijét, mely világszerte előkelő helyen szerepelt a könyves toplistákon.

Coelho sok mindenről írt már pályafutása során, de önmagáról még nem. Új könyvében, a Hippiben azonban erre tesz kísérletet. Könyvbéli alteregója, Paulo, egy lázadó brazil ifjú, aki Amszterdamban megismerkedik egy holland lánnyal. Eldöntik, hogy közösen utaznak Nepálba. Kalandos útjuk során nemcsak a veszélyekkel, hanem az előítéletekkel is szembe kellett nézniük. Hiszen mindenki drogmámorban fetrengő léhűtőket lát bennük.

Paulo Coelho regényéből – mely a szerző élményekben gazdag élettörténetéből is jócskán merít – megtudhatjuk, hogy itt saját útjukat kereső fiatalokról volt szó, akik alapjaiban szerették volna megrengetni a világot, hogy visszatalálhassanak az ősi filozófiákhoz. A népszerű író ezúttal a hippik izgalmas zarándokútjáról, valamint egy rendhagyó szerelmi történetről mesél.

 

 

Egy Volkswagen Transporter T1-es, mely a hatvanas évek ikonikus autójává vált.

 

Vicki Grant romantikus regényének főszereplői, Hildy és Paul, egy pszichológiai kísérletre jelentkeznek, ami arra a kérdésre keresi a választ: megtervezhető a szerelem? A kísérlet 36 kérdést tartalmaz, köztük azt: „mi a legszörnyűbb emléked?” vagy „mikor énekeltél magadnak utoljára?”. Mire a szereplők végigérnek a kérdéssoron, mindketten sírtak és nevettek, hazudtak és összezavarodtak, elmenekültek, visszatértek és az őrületbe kergették egymást. És mindketten rájöttek a titokra, amit a másik olyan elszántan próbált elrejteni. De vajon egymásba is szerettek?
A regény egy valós kísérlet alapján született, melyről itt olvashattok (és igen, azt a bizonyos 36 kérdést is felsorolják!!!).

 

A Légió mindhalálig című új Rejtő Jenő-könyvben több kéziratot, levelet, bohózatot, forgatókönyvet találhatunk a népszerű szerzőtől. A szövegek és töredékek megértését rövid bevezető segíti. A közölt írások közül egyedül a Tokaji aszú című vígjáték látott nyomtatásban napvilágot a Színházi Magazinban (1941) – Szilágyi László neve alatt, mert a korabeli zsidótörvények miatt Rejtő csak feketén, azaz más neve alatt dolgozhatott.

A Pillanatnyi pénzzavar forgatókönyvét Kanizsay József néven szintén Rejtő írta. A szöveg a könnyebb olvashatóság végett színműformára lett átalakítva. A kötetbe beemelt két bohózat, a Légió mindhalálig és A 3 test őr kultikus művé válthat, de igazi gyöngyszeme az összeállításnak Rejtő Jenő levele, melyet ifjúkori jóbarátja, Ladányi Béla fiának születésére Fülig Jimmy nevében írt.
 

A 2018 decemberében mozikba kerülő Piszkos Fred közbelép című animációs film előzetese.



Közel kétmillióan élünk a fővárosban, de vajon mennyire ismerjük azt? A 444.hu útikönyve, a 444 jó hely Budapesten a városlakóknak szóló útikalauz, melyből megtudhatjuk, hogy hol lehet jót enni, jót inni, kirándulni és sportolni, de azt is, hogy hol a legjobb kulturális kínálat, és melyek a legjobb boltok. Hasznos kézikönyve lehet ez minden fővárosinak, és azoknak is, akik Budapestre látogatnak.


A Géniuszteszt próbára teszi tudásodat a tudomány, a művészet, a filozófia és a politika legnagyobb felvetéseiről – majd érthetően el is magyarázza, mit érdemes megjegyezned az egészből. A könyvben szó esik az élet eredetéről, a Gondolkodom, tehát vagyok filozófiájáról, megismerkedhetsz a nagy Fermat-tétellel, körbejárhatod az evolúció témakörét, elmélyedhetsz a posztmodernizmus és az egzisztencializmus rejtelmeiben, hallhatsz a makroökonómia alapvetéseiről. Megértheted a tudat nehéz problémáját, az emberi agy működését, valamint a káoszelméletet. Megtudhatod, mit jelent a keynesianizmus, és miért híres Schrödinger macskája. Olvashatsz a globalizáció hatásairól, elgondolkodhatsz a szabad akarat és Isten kapcsolatán, megpróbálhatod megfejteni a fekete lyukak rejtélyét, kalandozhatsz a relativitáselméletek tájain, de olvashatsz a végtelenről, a strukturalizmus jellemzőiről... és még számtalan érdekességről.

 


Marlen Haushofer A fal című könyvéből 2012-ben készült filmváltozat Martina Gedeck főszereplésével

 

Marlen Haushofer már harmincéves korában elnyerte az egyik legnagyobb irodalmi díjat, majd az Osztrák Állami Nagydíjat. Írói stílusa és látásmódja nagy hatással volt a huszadik századi irodalomra. A Nobel-díjas Doris Lessing szerint A fal azon kevés lebilincselő regény közé tartozik, melyről biztosan állítható, hogy kizárólag nő tollából származhat: „A fal a Robinson Crusoe női változata. Arról a heroikus szeretetről szól, amivel a mindennapok csekélységei felé fordulunk, amikor minden megsemmisülni készül körülöttünk.” – írja.

A történet egy harmincas éveiben járó nőről szól, aki egy nap ébred, hogy láthatatlan fal szigeteli el a külvilágtól. A területről nincs kiút, és kintről sem keresi senki, mivel odaát minden mozdulatlanná dermedt. Egy kutya, egy tehén és egy macska társaságában kell szembenéznie az újfajta élet kihívásaival.
Haushofer sikerkönyvét méltatói a civilizáció kritikájaként, a mágikus realizmus és a belső fogság ábrázolásának egyik csúcsteljesítményeként emlegetik. Disztópikus regénye nem a szabadulás kereséséről, hanem a túlélés lehetőségeiről szól. Arról, hogy mennyi mindent képes szeretni az ember, ha már semmije, még neve sem maradt.

Farkas Róbert, az Astronaut néven ismert grafikus, lányának írta és rajzolta meg az Eszes Róka-sorozat első kötetét. Az Első könyvem az univerzumról később kisgyerekek százaihoz hozta közel az égbolt csodáit, míg a sorozatban megjelent második könyv, az Első könyvem a fénysebességről a fény és gravitáció kérdéseivel foglalkozott a legkisebbek számára is érthető, mesés módon. A sorozat záró darabjában az Első könyvem a téridőrőlben Róka papa ezúttal az időről mesél a kisrókának és a legkisebbeknek.

 

A negyvenes évek divatja / Forrás: museumcrush.org

 

1940 őszén, a London ellen indított légi háború első napjaiban Sheila Phipps egyetlen délután alatt elveszíti a családját. Az otthona lebombázása után a nagynénjéhez, Constance Tranterhez kerül Bletchley-be. Szerencsére nem marad magára az ellenséges özveggyel: az asszony albérlője, Lady Prudence Le Strange a szárnyai alá veszi az árván maradt lányt, még állást is szerez neki. Nem is akárhol: a Blecthley Park szigorúan titkos hadi létesítményében, ahol a kódfejtők az idővel versenyt futva próbálják feltörni a német Enigma rejtjeleit.
A két lány mindennapjait titkok szövik át, a munkájukról senkinek sem beszélhetnek. De nem csak ők bizonyulnak sikeresnek a titkok megőrzésében: Constance is elhallgat valamit a lányok elől, ami alapvetően befolyásolhatja a jövőjüket...
Mary Nichols új regényében, a Találkozunk mégben a hadi szolgálatot teljesítők mindennapjait ismerheti meg az olvasó. Sheila és Prue ugyanolyanok, mint a korukbeli fiatalok; szórakozni és szerelemre vágynak. A háborús évek alatt szövődő szerelmeket azonban beárnyékolja a forgandó hadi szerencse...

T. M. Logan Hazugságok című pszichológiai thrillere világszerte előkelő helyen szerepelt a sikerlistákon. A könyv főhőse egy férfi, Joe Lynch, aki a londoni csúcsforgalomban kisfia kérésére a felesége autója után ered. A meglepetésnek szánt akció azonban nem várt forulatot hoz az életében. Akkor sem gondol semmi rosszra, amikor a szálloda halljában megpillantja, ahogy Mel indulatosan veszekszik egy közös barátjukkal, Bennel. Azonban mikor a mélygarázsban elkapja a férfit, hogy kiderítse a nézeteltérés okát, a heves vita hamarosan verekedéssé fajul. Ben a földön marad. Joe-nak ekkor egy családi vészhelyzet miatt haza kell rohannia, amikor pedig visszatér a verekedés helyszínére, már nem találja ott Bent. Ám ekkor még nem gondol arra, hogy komoly bajba került...

A magyar kiadást augusztus végére várjuk.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155662614
Megjelenés: 2018-09-14
méret: 183 mm x 125 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632938080
Megjelenés: 2018-08-28
méret: 195 mm x 115 mm x 22 mm
tovább ►
ISBN: 9789634521952
Megjelenés: 2018-08-27
méret: 197 mm x 137 mm x 40 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634035183
Megjelenés: 2018-08-22
méret: 215 mm x 135 mm x 20 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155783159
Megjelenés: 2018-08-13
méret: 150 mm x 210 mm
tovább ►
ISBN: 9786150022833
Megjelenés: 2018-08-06
méret: 197 mm x 127 mm x 10 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634521518
Megjelenés: 2018-08-01
méret: 197 mm x 137 mm x 40 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634058953
Megjelenés: 2018-07-26
méret: 183 mm x 124 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Könyvek, amiknek nem lehet ellenállni – 9 könyv a nyár utolsó hónapjára.