Miért olvasunk krimit?

A krimi mindig garantált siker. Legyen szó detektívtörténetről, krimi elemekkel operáló horrorról, thrillerről, romantikus regényről vagy sci-firől, a legtöbb történetben előbb-utóbb rendszerint felbukkan egy holttest, és ahol holttest van, ott kell lennie egy gyilkosnak is. De hogy ki ő, és miért ölt embert? Tudnunk kell a választ. De vajon miért? Miért vonzanak minket a bűntények, gyilkosságok, mint a nyershús a döglegyet?

Vannak, akik szerint, mivel csökken a világban az erőszak, a destruktív vágyainkat sporttal vagy véres történeteket hallgatva éljük ki. Mások szerint azért olvasunk szívesen bűntényekről, hogy idejében felismerjük a potenciális gyilkosokat, és ne váljunk áldozattá. Megint mások szerint pedig egész egyszerűen olyan ez, mint a katasztrófaturizmus. Bár felfordul a gyomrunk a látványtól, mégsem tudunk nem odanézni.

Tagadhatatlan, hogy amikor gyilkosságról olvasunk, elönti az agyunkat az adrenalin. Élvezetet találunk abban, ha más emberek problémáiról, szenvedéseiről hallunk. Hiszen, bár történnek rossz dolgok, legalább mással esnek meg, ráadásul – mivel az erőszakra való hajlam ösztönösen jelen van bennünk – megkönnyebbüléssel vesszük tudomásul, hogy nem mi tettük.

A félelem megélésére szükségünk volt egykor a túléléshez, és bár a modern életben ennek már nem sok hasznát látjuk, kőkorszaki agyunkban ettől függetlenül él az igény. A bűnügyi történetek pedig biztonságos terepet biztosítanak a rettegéshez. Ráadásul a krimik érintik az emberi lét egyik legnagyobb misztériumát, a halált is. A gyilkosság pedig ennek a pillanatnak a leglátványosabb és legbrutálisabb formája.

Természetesen még számtalan oka lehet, hogy miért szeretjük ezeket a történeteket, egy biztos, krimit olvasni jó, ezért összeválogattuk nektek 2018 kilenc általunk legjobbnak ítélt krimijét.

Robin Cook: Sarlatánok

Dr. Noah Rothauser a világ egyik leghíresebb egyeteméhez tartozó egészségügyi központ, a Boston Memorial Hospital frissen kinevezett vezető sebészrezidense. Ő irányítja a sebészeti osztályt, ő állítja össze a műtéti rendet és ő foglalkozik az orvosi műhibákból eredő halálesetekkel is.

Fényes karrier várna rá a jövő csúcstechnikájával felszerelt kórházában, ám egy nap meghal egy makkegészséges ember, akire csupán rutinbeavatkozás várt. Noah arra gyanakszik, hogy a hibát a nőfaló dr. Mason követte el, a BMH híres, egocentrikus sztársebésze, aki persze a fiatal aneszteziológusra, Ava doktornőre akarja hárítani a felelősséget. Ám újabb halálesetek történnek, és miközben Noah-nak minden kollégáját ellenőriznie kell, kiderül, hogy nem mindenki az, akinek mondja magát.

 

Andrew Mayne: A naturalista

Theo Cray professzort arra képezték ki, hogy rendszert vegyen észre ott, ahol mások csak a káoszt látják. Amikor Montana erdőségeinek mélyén megcsonkított holttesteket találnak, és a rendőrség a sötétben tapogatózik, Theo rájön, hogy mi az, amit nem vettek számításba. Valami természetelleneset. Valamit, ami nem hagyja nyugodni.
Összehasonlító biológusként jártasabb a mikrobák és a digitális kódok világában, mint a vérontás sötét művészetében. De ennek a montanai kiruccanásnak a végén egy gyilkossági ügy közepében találja magát, amelynek áldozata egykori tanítványa. Ahogy körvonalazódnak a körülmények, egyre több holttest kerül elő, a helyi rendőrök egyre inkább úgy vélik, hogy egy megvadult grizzly lehetett a tettes. Vagy maga Theo.

https://cdn.pixabay.com/photo/2017/07/07/00/58/man-2480068_960_720.jpg 

 

David Baldacci: Senki földje

Az amerikai haderők különleges ügynöke, John Puller épphogy tisztázta testvérét a hazaárulás vádja alól, amikor újabb kihívás elé kell néznie. Édesapját, a hadsereg egykor csodált és rettegett parancsnokát ugyanis azzal vádolják, hogy harminc évvel ezelőtt meggyilkolta a feleségét. Az ügynök úgy érzi, kötelessége megvédeni magatehetetlen apja becsületét. Ehhez azonban gyermekkorának legfájdalmasabb emlékeivel kénytelen szembenézni. Választ keres a nyugtalanító kérdésre: volt bármi szerepe az apjának az anyja eltűnésében? Ám nem Puller az egyetlen, aki múltja nyomasztó árnyait kergeti. Paul Rogers tíz börtönben töltött év után kész arra, hogy megbüntesse a felelősöket sorsának alakulásáért. Mindkettejük útja a Fort Monroe katonai bázis Q épületéhez vezet, ahol a kormány egykor szigorúan titkos kísérleteket folytatott. Talán nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt egy sorozatgyilkos is ezen a környéken szedte az áldozatait...

 

Bill Clinton – James Patterson: Az elnök eltűnt
2018 egyik legjelentősebb könyves szenzációja volt Bill Clinton és James Patterson könyve. A nagyszerű thriller egy olyan eseményről szól, ami bármikor megtörténhet, és amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül. A szerzők egy olyan fenyegetést vázolnak fel, amely nem csupán a Fehér Házat érinti, hanem egész Amerikát. A nemzetet elborítja a félelem és a kétségbeesés. Kiber-terrorizmusól suttognak, kémkedésről, árulóról a kabinetben. Maga az elnök is gyanúsított, nem sokkal később pedig egyszerűen eltűnik...
A regény döbbenetes módon világít rá az Egyesült Államok belső működésére és sebezhető pontjaira. Ez az utóbbi évek legautentikusabb, leghátborzongatóbb története, tele olyan információkkal, melyekről csak egy egykori főparancsnok tudhat. Ugyanakkor naprakész, hiteles olvasmány is, melyről még évekig fognak beszélni.
 

Gun, Revolver, Pisztoly, Fegyver, Kézifegyvert, Veszély 

 

Donato Carrisi: Lelkek ítélőszéke

Az eső gyászosan zuhog Rómára. A Piazza Navona egyik régi kávéházában két férfi hajol az asztal fölé. Egy aktát tanulmányoznak, amely egy nyomtalanul eltűnt lány esetéről ad számot. Senki sem tudja, hogy önszántából hagyta-e ott a lakását, vagy valaki elrabolta. Az idő vészesen fogy, Clemente és Marcus, a bűn profilozói pedig nehéz feladat előtt állnak, és minden reményüket Marcus sajátos képességébe vetik: abba, hogy észreveszi az esetben megbúvó anomáliákat, ezáltal leplezve le a háttérben munkáló gonoszt.

Sandra réges-rég megtanulta, hogy az ördög a részletekben lakozik. A milánói rendőrség kriminalisztikai fényképészeként ezúttal azonban nem egy bűntény, hanem a saját tragédiája ügyében lesz kénytelen nyomozni. Egy telefonhívás nyomán kételyei támadnak: vajon a férje valóban egy balesetben veszítette el az életét? És mit keresett egyáltalán Rómában?

Amikor Marcus és Sandra útjai keresztezik egymást, szörnyű felfedezések, nem várt titkok és egy ördögien szövevényes, kegyetlen világ kellős közepén találják magukat, ahol az igazságra szomjazók két lehetőség között választhatnak: vagy megbocsátanak, vagy bosszút állnak az őket ért sérelmekért.

 

Camilla Läckberg: A boszorkány

A négyéves Linnea eltűnése egy fjällbackai tanyáról mindenkiben fájdalmas emlékeket idéz fel. Harminc évvel ezelőtt ugyanis épp ezen a helyen veszett nyoma egy másik kislánynak, akit később holtan találtak. A meggyilkolásával két tizenhárom éves lányt vádoltak, de mivel kiskorúak voltak, megúszták a börtönbüntetést. Csupán véletlen, hogy Linnea pont akkor tűnt el, amikor egyikük, az azóta világhírűvé vált Marie Wall színésznő visszatért a városba, hogy filmet forgasson?
Noha Patrik Hedström valószínűtlennek véli, a nyomozócsoport elkezdi kivizsgálni, lehet-e összefüggés a két eset között. Ebben segítségükre van Erica Falck is, aki régóta dolgozik a harminc évvel ezelőtti bűntényről szóló könyvén. Megkezdődik a hajtóvadászat, ám a helyieken eluralkodó félelem többet követel: boszorkányüldözést. Márpedig annak több évszázados hagyományai vannak errefelé...

 

 Víz, Ház, Barn, A Szabadban, Természet, Tó, Építészet

 

J. D. Barker: A negyedik majom

A Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és védjegye különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.

Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

Fiona Barton: Az özvegy

Jean Taylor élete szerencsésen és átlagosan alakult. Szép ház, kedves férj, idilli élet. Egészen addig, míg az újságokból bárki megtudhatta: a férje, Glen az újságok címoldalára kerül gyermekrablás és gyilkosság vádjával.

Fiona Barton első regényét az év legjobban várt könyvei közt emlegette az angol és az amerikai sajtó. És nem hiába. Az özvegy napok alatt felkerült a legfontosabb sikerlistákra, pillanatok alatt lett a Sunday Times és az Amazon bestsellere.

 

Lee Child: Éjféli szállítmány

Lee Child huszonkettedik Jack Reacher-regényében a kőkemény férfi ismét nyakába veszi a világot. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor egy vidéki zálogház kirakatában megpillant egy kis méretű, feltételezhetően női gyűrűt. A West Point Katonai Akadémia egyik diplomagyűrűjét. Amitől nem szokás csak úgy megválni. Elhatározza, hogy utánajár az esetnek, és mindent elkövet azért, hogy visszaszolgáltassa azt az eredeti tulajdonosának. A nyomok nyugatra, egészen Wyoming vadregényes tájaira vezetnek. Reacher a tőle megszokott módon fejti fel a szövevényes ügy szálait, és semmitől sem riad vissza, hogy elérje a célját.

 

mindennapkonyv.hu / 24.hu

Fotók: pixabay.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155759260
Megjelenés: 2018-06-04
méret: 225 mm x 160 mm x 25 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937502
Megjelenés: 2018-05-02
méret: 125 mm x 24 mm x 200 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634194330
Megjelenés: 2018-04-17
méret: 208 mm x 148 mm x 30 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634521129
Megjelenés: 2018-04-17
méret: 197 mm x 137 mm x 50 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634521143
Megjelenés: 2018-04-16
méret: 197 mm x 137 mm x 40 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155724435
Megjelenés: 2018-03-10
méret: 132 mm x 198 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634520986
Megjelenés: 2018-02-23
méret: 197 mm x 137 mm x 40 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789633245545
Megjelenés: 2018-02-19
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155373848
Megjelenés: 2016-03-30
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„Bár felfordul a gyomrunk a látványtól, mégsem tudunk nem odanézni.” – 2018 legjobb krimijei.