Miért félünk a jövőtől? – 100 disztópia

Sokan Donald Trump elnökségével hozzák összefüggésbe, hogy a disztópiák egyre népszerűbbek. Trump beiktatásával közel egyidőben számos disztópikus regény került az amerikai eladási listák élére. A szolgálólány meséje, az 1984 és a Szép új világ minden bizonnyal az Egyesült Államok elnökének „köszönhetően” lett ilyen olvasott, de biztos vagyok abban, hogy az Éhezők viadala sikeréhez már nem volt köze, ahogy a műfaj széleskörű térhódítása sem magyarázható ilyen könnyen.

A jövő minden bizonnyal rég volt ennyire bizonytalan, az információs társadalom óriási változást hozott az életünkben, amit a termelő munka robotizálása még inkább megrázott. Állások szűntek meg, és helyettük nem jöttek létre új munkahelyek. Egyre több ember él a bolygón és egyre szennyezőbb az életmódunk, ami lassan elpusztítja az élővilágot.
Ha gyermekeink továbbtanulásáról gondolkozunk, akkor sem lehetünk biztosak a dolgunkban, mert ki tudja, milyen szakemberekre lesz 20-30 év múlva szükség? Ráadásul lesz akkor olaj, és ami fontosabb, lesz víz? És egyáltalán még életben leszünk, vagy már letöröltük az emberi fajt a Föld színéről?

Ez a jövő félelmetes, nem csoda, hogy számos író próbál valahogy fogást találni rajta, és minél ijesztőbb képet fest róla, talán annál inkább sikerül felébresztenie a lelkiismeretünket, hogy változtassunk az életünkön és igyekezzünk úgy élni, hogy az unokáink bolygója is hasonlítson a miénkre.
Egy amerikai magazin disztópiában jártas professzorok közreműködésével összegyűjtött száz disztópiát, ifjúsági köteteket és képregényeket, kortársakat és klasszikusokat egyaránt. A listára, mely Gullivertől Omar El Akkad 2017-ben megjelent American War című könyvéig tart, rákerült Cormac McCarthytól Az út; a Battle Royale; Michel Houellebecq-től az Elemi részecskék, Pelevintől a Sárga nyíl, de olyan alkotók is helyet kaptak, mint Kurt Vonnegut, Stephen King, Margaret Atwood és Philip K. Dick. A teljes listát itt böngészhetitek végig.

FORRÁS:
vulture.com /konyves.blog.hu / ew.com /


Kiemelt kapcsolat:
1. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/az-ut-cormac-mccarthy
Kapcsolódó aloldalak:
1. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/sci-fi-fantasy-krimi/battle-royale-4
2. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/sci-fi-fantasy-krimi/az-ozonviz-eve

  1. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/elemi-reszecskek

vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155676116
Megjelenés: 2016-12-09
méret: 200 mm x 125 mm

Cormac McCarthy

Tovább

Michel Houellebecq

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

A jövő félelmetes. Bújjunk a takaró alá, és elemlámpával a kezünkben olvassunk róla!