Kihirdették a Man Booker-díj hosszú listáját

Margaret Atwood A szolgálólány meséje című regényének szeptemberben megjelenő folytatása is felkerült az idei Booker-díj jelöltjeinek hosszú listájára, melyet szeptember 3-án hat szerzősre szűkítenek, a díjazott nevét pedig október 14-én hozzák nyilvánosságra.

Rutinos jelöltek

A szolgálólány meséjét 1985-ben adták ki, később nagy sikerű, sokszoros Emmy-díjas tévéfilmsorozat is készült belőle. A regény The Testaments című folytatása szeptember 10-én jelenik meg. Margaret Atwood korábbi regényei közül ötöt jelöltek Booker-díjra. A vak bérgyilkos 2000-ben el is nyerte a rangos elismerést. Az idei 13 díjesélyes kötet között van még Salman Rushdie Quichotte című könyve. Az író Az éjfél gyermekei című regénye 1981-ben elnyerte a Booker-díjat, a díj alapításának 40. évfordulóján, 2008-ban pedig az addigi Booker-díjasok legjobbjának választották.

 

Egymondatos regény és debütáló szerző a listán
Az egyetlen amerikai szerző, aki az idei válogatásba bekerült, az Illinois-ból származó, Edinburgh-ban élő Lucy Ellison, aki egy mondatban írta meg ezeroldalas Ducks, Newburyport című regényét. A listán mindössze egyetlen debütáló szerző van: a nigériai Oyinkan Braithwaite, aki My Sister, The Serial Killer (Húgom, a sorozatgyilkos) című regényével került a jelöltek közé. A hosszú listán szerepel még Jeanette Winterson regénye, a Frankissstein, John Lanchester műve, a The Wall, Kevin Barry könyve, a Night Boat To Tangier, Bernardine Evaristo műve, a Girl, Woman, Other, Deborah Levy alkotása, a The Man Who Saw Everything, Valeria Luiselli regénye, a Lost Children Archive, Chigozie Obioma könyve, az An Orchestra Of Minorities, Max Porter műve, a Lanny, valamint Elif Shafak regénye, a 10 Minutes 38 Seconds In This Strange World, amelynek német fordításáról korábbi cikkünkben mi is írtunk.

 

Elif Shafak regényének borítója.

 

Változások a finanszírozásban

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat, a legrangosabb brit irodalmi elismerést a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A díjat 2002-től a Man Group befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport támogatta. A főszponzor helyét 2019 júniusától a kaliforniai székhelyű Crankstart jótékonysági alapítvány vette át. Az idei az utolsó év, amikor a Man Group a szokásos 1,6 millió fonttal (591 millió forint) finanszírozza a Man Booker-díj és a Nemzetközi Man Booker-díj átadását. A Booker Prize Foundation az év elején közölte, hogy nem tervezik a Booker-díjjal járó 50 ezer fontos (18,2 millió forintos) pénzjutalom megváltoztatását.

 

A teljes lista

 • Margaret Atwood: The Testaments
 • Kevin Barry: Night Boat To Tangier
 • Oyinkan Braithwaite: My Sister, The Serial Killer
 • Lucy Ellmann: Ducks, Newburyport
 • Bernardine Evaristo: Girl, Woman, Other
 • John Lanchester: The Wall
 • Deborah Levy: The Man Who Saw Everything
 • Valeria Luiselli: Lost Children Archive
 • Chigozie Obioma: An Orchestra Of Minorities
 • Max Porter: Lanny
 • Salman Rushdie: Quichotte
 • Elif Shafak: 10 Minutes 38 Seconds In This Strange World
 • Jeanette Winterson: Frankissstein

 

mti / BBC News

A fejléckép forrása

 


Salman Rushdie

Tovább

Margaret Atwood

Tovább

Jeanette Winterson

Tovább

EVARISTO, BERNARDINE

Tovább

LANCHESTER, JOHN

Tovább

Elif shafak

Tovább

Chigozie Obioma

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2019-05-17 11:39:24

A kilencvenes évek Bibliája – James Redfield: A mennyei prófécia

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Nigériai szerző debütál a Man Booker-díj jelöltlistáján!