Harag Anita nyerte el 2019-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

A 2019-es év immár a hetedik volt, amikor átadták a kortárs ma­gyar irodalom 35 év alatti, fiatal alkotóinak megsegítésére létrehozott irodalmi ösztöndíjat. A 2013 óta létező elismerés nettó 6.000 euróval járó honoráriumát végül Harag Anita kapta meg, aki mellett Czakó Zsófia és Pál Sándor Attila került fel az ösztöndíjra jelöltek rövid listájára.

A díjról

Ahogy arról a tízes lista közzétételekor már írtunk, a Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publi­káló, az adott évben új kötetet megjelentető szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mény biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németor­szági meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.

 

A díjátadó rendezvényről

Az alapító részvételével az Írók Boltjában lezajlott december 5-ei, csütörtöki díjátadót Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke nyitotta meg, aki az ösztöndíj jelentőségét hangsúlyozta, illetve kiemelte, hogy igazán nehéz volt döntést hozniuk (a zsűrit Keresztury mellett Parti Nagy Lajos és Szilasi László alkotta), főként, mivel rendkívül színvonalas kötetek kerültek fel előbb a tízes (Czakó Zsófia, Dékány Dávid, Győrfi Kata, Harag Anita, Kerber Balázs, Kormányos Ákos, Moesko Péter, Pál Sándor Attila, Purosz Leonidasz, Vass Norbert), majd a hármas listára (Czakó: Nagypénteken nem illik kertészkedni, Harag: Évszakhoz képest hűvösebb, Pál: Balladáskönyv).

 

Balról jobbra: Dés András, Szilasi László, Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor.

 

A közönség soraiban legelöl (balról legközelebb) foglalt helyet Dr. Horváth Péter professzor, a díj mecénása.

 

Gyakorlatilag megtelt az Írók Boltja galériája.

 

Az est a díjra jelölt szerzők felolvasásával folytatódott, alfabetikus rendben: Czakó Zsófia és Harag Anita egy-egy novellarészletet, Pál Sándor Attila pedig néhány verset választott. A hangulati átkötéseket pedig Dés András zeneszerző különleges muzikális performansza (hangdob, csörgődob, beatbox) biztosította.

 

Czakó Zsófia felolvasása.

 

Harag Anita felolvasása.

 

Pál Sándor Attila felolvasása.

 

A három szerző közös képen.

 

Dés András „ütős produkciója.

 

 Az ünnepélyes bejelentést követően Parti Nagy Lajos laudálta a díjazott novelláskötetét:

 

„Hogy semmi különös, csak minden. Csak az egész kelti fel az »ismerős sosemlátott« képzetét egy hétköznapi nyelv pofátlanul tisztelettudó használatával. Semmi nem történik, de megtörténik közben a gyors és vontatott ismételhetetlen élet, sok kisbetűs nagybetű, nekem pedig, az olvasónak egyszerre kell figyelnem arra, hogy mi történik, illetve mi nem, és arra, hogy hogyan történi ezt meg a mondat. Miként hordja-viszi, pontos terv szerint, tudatosan, precízen a választékosság közhelyeit és a közhely választékosságát.

 

Parti Nagy Lajos köszönti a győztest.

 

A könyvek testközelből.

 

A 2019 októberében a Magvetőnél megjelent kiadvánnyal oldalunkon mi is foglalkoztunk egy elismerő recenzió keretében.

 

Az est formális része telt ház előtt zajlott, és a remek hangulatú díjátadót követően a jelöltek még jó ideig fogadhatták a közönség gratulációját. A jelölteknek és a győztesnek ezúton gratulálunk mi is.

 

 

mindennapkonyv.hu / litera.hu

Fotó: Tinkó Máté

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631439489
Megjelenés: 2019-10-01
méret: 125 mm x 197 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631438611
Megjelenés: 2019-06-03
méret: 175 mm x 105 mm x 11 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

„Hogy semmi különös, csak minden.” – A szerzőt Parti Nagy Lajos méltatta a díjátadón.