Budapest Book Pride 2019 – Újabb könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Június 7-én kezdődött és vasárnap zárult a 24. Budapest Pride Fesztivál, mely országszerte várta programokkal az érdeklődőket. Július 6-án, szombaton került megrendezésre a Budapest Pride Felvonulás. A rendezvény sikeréhez az utóbbi egy év LMBTQ-témájú könyveinek válogatásával járulunk hozzá.

Minden kezdet nehéz
Kedveled a kalandregényeket és a young adult könyveket? Szeretsz nevetni? Érdekel a történelem? Az LMBTQ? Akkor neked szól Mackenzi Lee Úriemberek kézikönyve: a bujaságtól az erényekig című regénye. A történet főszereplője, Henry Montague úriembernek született, mégsem képes gátat szabni korhely szenvedélyei­nek: a szerencsejátéknak, és az átmulatott éjszakáknak. Apja elvárná, hogy átvegye a családi birtok irányítását. Úgy tűnik, fel kell hagynia bohém életvitelével, amikor európai körútra indul. Mindent elkövet, hogy az egy évig tartó utazást hedonista kalanddá változtassa, és ebben remek partnerre lel legjobb barátja és útitársa, szerelme, Percy személyében. Egy óvatlan döntés miatt azonban a külföldi utazás egész Európán átívelő, félelmetes embervadászattá változik, Monty számára pedig minden megkérdőjeleződik, még az imádott fiúval folytatott viszonya is.

 

Egy ifjú angol dandy. / A fotó forrása

 

Krausz Emma Osztálykép című kötete szintén egy olvasmányos, young adult regény. Már azzal felhívta magára a figyelmet, hogy elnyerte a Twister Kiadó Bekezdés elnevezésű pályázatát. Az olvasmányos, fordulatos regény amellett, hogy két fiatal fiú szerelmének megrendítően szép története, egyúttal nagy őszinteséggel beszél a családról, a gyászról és az elfogadásról.

A szexuális nevelés fontosságáról nem lehet eleget beszélni (mi is készítettünk ezügyben egy interjút Halász Sárival), mert hihetetlenül fontos, hogy a kiskamasz, kamasz gyerek ne maradjon egyedül ezekkel a kérdéseivel, kétségeivel, és ne a pornóból tanulja a szexet. Még akkor sem, ha az ember fia, lánya történetesen meleg. A fiúknak szól a felvilágosítás elismert szakembere, a svéd Inti Chavez Perez Corvina Kiadó gondozásában megjelent könyve, a Respekt, mely nyíltan beszél a szexualitásról, miközben a partnerek közti tisztelet fontosságát hangsúlyozza. A kötet választ ad a kamaszok számára legégetőbb kérdésekre, hogy hogyan kell flörtölni, milyen a jó előjáték, hogyan kell csókolózni, milyen a szex, és hogyan zajlik mindez két fiú között.

 

Ikonok
A Bohém rapszódia átfogó életrajz a rocktörténelem megkerülhetetlen ikonjáról, Freddy Mercuryról. A kötetben megszólalnak az énekes legközelebbi barátai, és számtalan, korábban ismeretlen, megdöbbentő tényre is fény derül. Láthatjuk ennek a páratlan zseninek az útját a világsikerig. Megtudhatjuk, hogyan alakította ki a Queen szinte teljes arculatát, miként játszották le végül a rádiók a hat perces hosszúságú Bohemian Rhapsody-t, illetve a legendás 1985-ös Live Aid koncert kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetünk. De a rocklegenda életének sokkoló történetén keresztül megismerhetjük, hogyan kényszerítette térdre a világot a HIV-fertőzés, amit a The Gay Plague, azaz „melegvírus" gúnynévvel illettek. A Bohém rapszódia körüljárja Freddie Mercury életét, hogy méltó emléket állítson neki.
A Mannok egy különleges családregény, mely Thomas Mann családjának történetét beszéli el az 1920-as évek elejétől egészen a huszonegyedik század kezdetéig. Az író 1905-ben vette feleségül a dúsgazdag famíliából származó Katia Pringsheimet, és hat gyermeke – három fia és három lánya – született tőle. Tilmann Lahme a legidősebb gyermekek, Erika és Klaus kamaszkorától beszéli el történetüket. Bár a családban mindenki írt, a publikált szövegeik mellett a szerző ismeretlen levelek, naplók és feljegyzések százaiból idéz, és ő maga ugyan nem fűz hozzájuk értelmező, minősítő kommentárokat, a tények eloszlatják az olyan legendákat, amelyeket elsősorban a családtagok maguk híreszteltek el magukról, így többek közt a politikai tisztánlátás és következetesség illúzióját, valamint a családi harmónia ködét. A kötetből megtudhatjuk, Thomas Mann számára az írás volt a legfontosabb, nem véletlen, hogy hatból négy gyereket pszichiáter kezelt. Családjuk története szorosan összefonódik a 20. század elejének történelmével, így a könyvből ezt a korszakot is megismerhetjük, és nem utolsósorban szó esik a több mint négyszáz oldalas kötetben Klaus Mann homoszexualitásáról is.

 

Thomas Mann / A fotó forrása

 

Ellenszenves átnevelőprogramok

Önmagunk felfedezése vajon sosem járhat áldozat nélkül? Erre keresi a választ Emily M. Danforth Cameron Post rossz nevelése is. A tizenéves Cameron Post egy lánnyal csókolózik, nem sokkal később a szülei egy balesetben meghalnak. Noha nincs összefüggés a két esemény között, de Cam a gyásznál erősebben érzi szerencsének, hogy felmenői már nem értesülhettek a saját incidenséről. Ezt követően az elárvult lány mélyen vallásos nagynénjéhez és régimódi nagyanyjához költözik. Cam elsajátítja az új környezet elvárásának megfelelő magatartási mintákat, de az érzéseinek és vágyainak itt sem tud gátat szabni. Azonos neműekkel folytatott barátságai folyton túllépik az úgynevezett hagyományos kereteket. Nagynénje drasztikus lépésre szánja el magát annak érdekében, hogy „helyrehozza” az unokahúgát – az Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpont bentlakásos nevelőprogramjába küldi őt. Lehetünk-e elég bátrak, hogy saját szabályaink szerint éljünk? A regényből Chloë Grace Moretz főszereplésével Sundance-nagydíjas film is készült.

 

Jelenet a filmből. / A fotó forrása 

 

Az átnevelő pedagógia erőszakossága a vezérmotívuma Garrard Conley Eltörölt ​fiú című regényének is. Az ​autókereskedőből lett baptista lelkész fia, Garrard Conley családja zsarolásának hatására tizenkilenc éves korában beleegyezik, hogy részt vesz egy egyház által támogatott terápiás programban, amely „kigyógyítja” a homoszexualitásból. A Love in Action intézményesített programja és a Biblia segítségével heteroszexuálisként, a bűnös késztetésektől megtisztulva és istenhitében erősebben kellett volna felemelkednie. Garrard azonban a borzalmas és brutális módszerek ellenére végül azt az erőt találta meg, amely a valódi énje felfedezéséhez, valamint a megbocsátáshoz és kitöréshez vezette. A család, a hit, és a közösségek összetett viszonyainak megértését. A regény emlékirat formájában – ezért a szerzőével megegyező szereplői név is – beszél a mindent legyőző szeretet testamentumáról. A könyvadaptációkért is rajongóknak ajánljuk Joel Edgerton filmjét olyan színészekkel, mint az Oscar-díjas Nicole Kidman és Russell Crowe, valamint az Oscar-díjra jelölt Lucas Hedges.

 

Szemben a hagyománnyal
Naomi Alderman Engedetlenség-feldolgozása szintén világszerte filmsiker lett. Ronit ​Krushka egy harmincas éveiben járó New York-i nő, stabil karrierrel és szövevényes magánéleti viszonyokkal. Éli lazább életét, de londoni múltja és egy családi tragédia az ortodox zsidó gyökereihez visszahúzza. Apja halála alkalmából hazalátogat szülővárosába, hogy lerója előtte tiszteletét, annak ellenére, hogy a közöttük lévő kapcsolat évekkel korábban elmérgesedett. Látogatása különben sem mentes a konfliktusoktól: a hagyománytisztelő közösségben, ahol felnőtt, már Ronit puszta lénye is provokációnak számít. Viszontlátja unokatestvérét, Dovidot, akiből apja utódja, rabbi lett, ráadásul Ronit régi szerelmét vette feleségül. A nőt váratlan szerepkihívások elé állítja az élet. De mit nyerhet az új tapasztalatokból? Van-e ennyi év után lehetőség az újrakezdésre a közösség elutasító tekintete ellenére is? Az Engedetlenség a szerző első regénye, örömteli, hogy most már magyar nyelven is olvasható.

Misima Jukio önéletrajzi ihletésű regénye, az Egy maszk vallomásai megrázó dokumentuma annak, ahogy egy fiatal fiú önnön másságára eszmél a harmincas-negyvenes évek Japánjában: kortársaival ellentétben nem csupán saját neméhez vonzódik, de a vér, az erőszak, a halál is elválaszthatatlanul összefonódik számára az erotikával. A világháború felé sodródó tradicionális társadalomban nem vállalhatja fel igazi énjét, és egy idő után már maga sem tudja, meddig tart ő, és hol kezdődik az álarca, miként oldódik fel szerepeiben. Misima Jukio a hagyományosan nem individualista keleti kultúrában addig szinte példátlan mélységgel és nyíltsággal tárja fel ezt a belső harcot: szembenéz önmagával, miközben pszichológiai szigorral boncolja az egyén és a világ viszonyát. Ez az egész életműre jellemző szemléletmód teszi az Egy maszk vallomásait is a modern japán irodalom egyedülálló alkotásává, mely húsba vágó kérdésekre keresi a választ. Az 1949-ben írt regényt Gy. Horváth László új fordításban tolmácsolja a magyar olvasók számára.

 

 

 Misima Jukio / A fotó forrása

 

Diszkrét és szenvedélyes

Nádasdy Ádám költő és műfordító új kötetében a bizalom, a hallgatás és a hallgatózás, a tolerancia és az empátia verseit írta meg. A Jól láthatóan lógok itt szenvedélyes belső beszéd és létkeresés is, a szövegeken keresztül magunkról és a múltunkról tudhatunk meg valami líraian személyeset, valami diszkréten felvillanyozót. A ragyogó felismerések nem nélkülözik az erotika, a szerelem, a szexualitás vágykeltő monológjait sem.

 

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631438604
Megjelenés: 2019-06-03
méret: 174 mm x 103 mm x 8 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365382
Megjelenés: 2019-04-11
méret: 180 mm x 125 mm x 20 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789635040100
Megjelenés: 2019-02-25
méret: 197 mm x 142 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632932132
Megjelenés: 2019-02-05
méret: 200 mm x 125 mm x 35 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634059257
Megjelenés: 2018-12-05
méret: 230 mm x 152 mm x 40 mm
tovább ►
ISBN: 9789636767938
Megjelenés: 2018-11-07
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155915048
Megjelenés: 2018-10-09
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634472018
Megjelenés: 2018-08-16
méret: 208 mm x 135 mm x 34 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155631528
Megjelenés: 2018-04-17
méret: 210 mm x 140 mm x 15 mm

NÁDASDY ÁDÁM

Tovább

Misima Jukio

Tovább

Naomi Aldermann

Tovább

Krausz Emma

Tovább

Lee, Mackenzi

Tovább

Emily M. Danforth

Tovább

Conley, Garrard

Tovább

Inti Chavez Perez

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Június-július, Pride – 9 LMBTQ témájú könyv.