Barack Obama nyári olvasmánylistája

Barack Obama, az Egyesült Államok egykori elnöke nyári olvasmánylistával jelentkezik. A mostani összeállítás fajsúlyos, nehezebben feldolgozható regényeket tartalmaz, abban a mélységben és azzal az önvizsgálati érdeklődéssel, amit az exelnök követői és rajongói már megszokhattak.

Emlékállítás egy megkerülhetetlen életműnek

Obama egy őszinte felhívással kezdte a listáját: mindannyiunk számára érdemes lenne a közelmúltban elhunyt amerikai irodalmi óriás, Toni Morrison alkotásait olvasni/újraolvasni. Az életmű felmagasztalása átgondolt következtetés eredménye, szerinte ezekben a viharos időkben a szerző munkái hatalmas jelentőséggel bírnak, és nem csak gyönyörködtetnek, de intellektuális kihívás elé is állítanak minket: lelkiismeretünket hívják elő, és a nagyobb empátia gyakorlására ösztönöznek. Obama szerint érdemes megnézni az alábbi műveket:

 

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk

Obama ugyan elismeri, hogy Whitehead regénye olykor nehezen megemészthető, mindennek ellenére magát a történetet a déli, Jim Crow-rendszerben (amely az 1950-es években terrorral akadályozta a feketék jogainak érvényesítését)
élő fiatalemberről, aki egy ártatlan hiba miatt kell bűnhődjön, kötelező olvasmánynak tartja. A fiatalember hibájának köszönhetően kútba esnek főiskolai tervei, aki egyszercsak a Nickel Akadémián találja magát, egy szörnyű létesítményben, amely fiatalkorú bűnözök fogvatartására specializálódott. Bár meglehetősen bonyolult a történet, mégis szükséges pillantást vetnünk Jim Crow-ra, és annak mai társadalomra gyakorolt ​​hatására. A könyv egyébként várhatóan ősszel jelenik meg magyar fordításban.

 


Ted Chiang: Kilégzés

Ted Chiang science fiction novelláinak gyűjteményét (akinek Életed története című, korábbi válogatásából merítették az Érkezés nagysikerű film alapötletét) Obama a legjobbfajta tudományos fantasztikus műként aposztrofálja, mert a szövegek a nagy kérdésekkel viaskodnak, és olvasásuk révén emberibbnek érezzük magunkat. Bármely olyan könyv, amely emberségünkre emlékeztet bennünket, azt jó olvasni ezekben a viharos időkben.

 


Hilary Mantel: Farkasbőrben

Ez a könyv eredetileg 2009-ben jelent meg, amely Obama számára egy nagyon sűrű év volt. Ekkor még – érthető módon – átsiklott felette. Ezen a nyáron azonban időt szentelt arra, hogy megnézze a Man Booker-díjas könyvet, melynek témája Cromwell hatalomra jutásának fiktív újraköltése. Természetesen nem ő az egyetlen, akinek tetszett a regény. Széles körben népszerűvé vált és a kritikusok által is elismert lett a szöveg, nem véletlen, hogy a belőle készült BBC-minisorozat Golden Globe-díjat nyert Legjobb televíziós minisorozat vagy tévéfilm kategóriában.

 

 

 

 

Nicholas Carr: Zátonyok

A 2011. évi Pulitzer-díj jelöltje szintén elkerülte Obama figyelmét elsőre (elvégre elfoglalt volt elnöki tisztségében), de most végre már az érdeklődése fókuszába kerülhetett. Carr néhány meglepő érvet hoz fel az internet és annak mindennapi életünkre gyakorolt ​​hatása kapcsán, amelyek Obama szerint további érdemes megfontolásokkal szolgálnak, amiből mindannyian meríthetünk egy kicsit ebben a korszakban.

 


Hope Jahren: Lab Girl és még mások

Obama egyetért azokkal, akik lelkesen olvassák ezt a gyönyörűen megírt memoárt, amelynek fő témái közé tartozik egy nő tudományos élete, egy ragyogó barátság története, vagy akár a fák létezésének gazdagsága.

 

Obama ajánlata között szerepel Stephanie Land – magyar változat híján rögtönzött fordításban – A cseléd: kemény munka, alacsony fizetség, és egy anya, aki túl akarja élni című memoárja egy egyedülálló anyáról, akivel nem bánik kesztyűs kézzel az élet, és akinek fizetésről fizetésre kell harcolnia a megfelelő életkörülményekért.

Tiszteletreméltó jelleggel említi Dinaw Mingestu bevándorlásról szóló regényét, a How to Read the Airt, és a szerb-amerikai Téa Obreht újonnan megjelent Inlandjét. Bár Obama nem akarja elspoilerezni, de afelől kétsége sincsen, hogy nem okoz majd csalódást a szöveg.

 

 

A szerző fotója

Forrás: bookriot.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155955327
Megjelenés: 2019-10-10
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634196105
Megjelenés: 2019-05-10
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634332480
Megjelenés: 2018-09-17

Hilary Mantel

Tovább

Ted Chiang

Tovább

Colson Whitehead

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-21 22:17:45

Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább

Nem győzte eléggé hangsúlyozni Toni Morrison életművének fontosságát az exelnök.