A megértés és a szeretet elválaszthatatlanok – Erich Fromm hat szabálya

Erich Fromm szociálpszichológus és filozófus a 20. század egyik kiemelkedő gondolkodója volt. Filozófusként, pszichológusként és szociálpszichológusként éppolyan ismert, mint gyakorló pszichoanalitikusként. A nagyközönség 1956-os bestsellere, A szeretet művészete című könyve révén ismerte meg nevét, melyben azt kutatta, hogy a modern világban hogyan lehet megőrizni az emberi tudat, az emberi szubjektum integritását.

Véleménye szerint emberi mivoltunkat, ha nem is a szeretet által nyerjük el, de a szeretet nélkül fenntartani nem volnánk képesek. A szeretet létünk egyik alapfeltétele, egyfajta válasz a lét kérdéseire. Könyvében hangsúlyozza, úgy válunk képessé a szeretetre, ha előtte megtanulunk figyelni a másikra.

Posztumusz megjelent, A hallgatás művészete (The Art of Listening) című könyvében a pszichoanalitikus munkáját úgy írja le, mint a hallgatás művészetét. Úgy gondolta, hogy a terápia során az analitikusnak, úgy kell eljárnia, mikor páciensét próbálja megérteni, mintha egy műalkotást, például egy költeményt próbálna befogadni. Az ehhez szükséges feltételeket hat alapszabályban foglalta össze.

 

1. Szükség van hozzá a hallgató teljes koncentrációjára.

2. Elméjének mentesnek kell lennie szorongástól és kapzsiságtól.

3. Szabad kapacitású képzelőerővel kell rendelkeznie, amely kellően konkrét ahhoz, hogy szavakkal kifejezhető legyen.

4. Rendelkeznie kell az empátia képességével. Ennek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a másik élményeit úgy tudja érzékelni, mintha azok a sajátjai lennének.

5. Ennek az empátiának hasonlónak kell lennie a szerelemre való képességhez. Mert ahhoz, hogy megértsünk egy másik embert, szeretnünk kell őt. Nem a szó erotikus értelemben, hanem abban az értelemben, hogy elérhessük, azáltal, hogy leküzdjük önmagunk elvesztésétől való félelmünket.

6. A megértés és a szeretet elválaszthatatlanok. Ha szeretet nélkül próbálunk megérteni valakit, akkor az csak egy agyi folyamat lesz, és a lényegi megértés elmarad.

 

Fromm kommunikációs szabályai nemcsak a szakmán kívül, hanem a korszaktól vagy a kultúrától függetlenül bárhol vagy bármikor alkalmazhatók. Ha ez a fajta kommunikáció széleskörűvé válna, egy új korszak köszöntene az emberiségre. De félretéve az utópisztikus gondolatokat, ha olykor sikerül betartanunk ezt a hatparancsolatot, minőségi változást érthetünk el kapcsolatainkban.

 

Forrás: openculture.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155124105
Megjelenés: 2012-11-28
méret: 130 mm x 20 mm x 190 mm

Erich Fromm

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Fromm szabályai nem csak a szakmán kívül, hanem a korszaktól vagy a kultúrától függetlenül alkalmazhatók.