A filmeknél jobban megdolgoztatja az elménket a könyvolvasás – 10+1 ok, amiért olvasni jó

Egyre többet olvasunk online tartalmakat és egyre kevesebbet könyveket. Pedig nem érdemes elhanyagolni a könyvolvasást, ugyanis azzal annak számtalan pozitív hatásáról is le kellene, hogy mondjunk. De melyek is ezek? 10 pontban összegyűjtöttük a könyvolvasás jótékony hatásait.

1. Fitt elme
Tanulmányok bizonyítják, hogy olvasással lelassítható vagy akár meg is előzhető az Alzheimer-kór és a demencia kialakulása, hiszen akárcsak az izmokat, az agyunkat is edzeni kell. Az olvasás, de a sakk vagy épp rejtvényfejtés is jótékony hatással van az agyra.

 

2. Nyugalom

Amikor sűrűsödnek a viharfelhők a fejed felett, elég ha előveszel egy jó könyvet, hátradőlsz, és elmerülsz egy izgalmas regényben vagy egy érdekfeszítő újságcikkben. Míg nem a problémáidon rágódsz, a tested kicsit fellélegezhet, és a regény világából visszatérve kicsit távolabbról tudod szemlélni a dolgokat, és talán megoldást is talász a gondjaidra.

 

3. Nagyobb műveltség és tudás

A fikciós művek által más embereket, országokat, konfliktusokat és azok megoldását ismerheted meg. Az ismeretterjesztő könyvekből pedig tudásra tehetsz szert. Bármit elveszthetsz, de ami a fejedben van, az mindig veled marad.

 

Fotó: pxhere.com


4. Gazdagabb szókincs

Minél többet olvasol, annál több új szóval találkozol, melynek egy része beépül a szókincsedbe is. Ezek segítségével differenciáltabban látod a világot, ráadásul ha választékosan beszélsz, jobb benyomást keltesz másokban, ami visszahat az önértékelésedre is, sőt, egyes tanulmányok szerint a munkahelyi előléptetésekhez is hozzásegíthet.

 

5. Jobb memória

Ha regényt olvasunk, óhatatlanul emlékeznünk kell minden szereplőre, cselekményszálra és még számtalan apróságra, hogy élvezni tudjuk a művet. Minden új emlék és információ nyomán új kapcsolatok jönnek létre az agyban, ami jó hatással van a rövid távú memóriára.

 

6. Analitikus gondolkodás

Előfordult már veled, hogy a regény közepén kitaláltad, ki követte el a gyilkosságot? Nos, nem véletlen. Az olvasás, a filmnézés fejleszti a kritikai gondolkodást.

 

7. Koncentráció

Olvasás közben órákon keresztül csak a könyvre figyelünk, ennek révén megtanuljuk, miként kell jobban összpontosítani, ami a mindennapokban is nagy hasznunkra lehet. Érdemes reggel, munkába indulás előtt vagy útközben elővenni egy könyvet, és 15-20 percet olvasni, melynek meglepően pozitív hatásai lesznek a munkahelyi tevékenységünkre egész nap.

 

Fotó: pxhere.com

 

8. Írás

Minél többet olvasol, annál több stílust ismersz meg, ezek pedig pozitív hatással lesznek az íráskészségedre is. Akár akarod, akár nem, el fogsz lesni egy-két trükköt a profiktól. A rendszeres olvasással elsajátított szókincs az írásbeli kifejezőképességünket is jelentősen javítja.

 

9. Segít a döntéshozásban

A sok új információ, amire olvasás közben szert teszel, segít a komoly döntések meghozásában, akkor is, ha nagy rajtad a nyomás, és hirtelen kell valamiben döntened.

 

10. Empatikusabbá tesz

A szakemberek szerint a regények segítenek belehelyezkedni embertársaink helyzetébe, átélni egy-egy szereplő érzéseit és gondolatait, belelátni abba, hogyan lehet még gondolkodni a világról. Ez pedig megkönnyíti a másokkal való barátkozást és a közös munkát is. A kutatás szerint az audiovizuális fikciós műveknek (filmeknek, tévéműsoroknak) is lehetnek hasonló hatásai, de az olvasás sokkal jobban megdolgoztatja az elménket, illetve jóval nagyobb figyelmet igényel, ezért hatványozottan képes fejleszteni ezeket a képességeinket.

 

+ 1 Szinte ingyen szórakoztat

Sokan panaszkodnak arra, hogy drágák a könyvek, azonban az antikváriumok vagy az olcsó könyvesboltok kínálatáról ez már nem mondható el, hiszen ezeken a helyeken potom áron szerezhetjük be legújabb olvasnivalóinkat. Igaz, ezek nem a legfrissebb kiadványok, de ha beiratkozunk egy könyvtárba, rengeteg friss kötethez is hozzáférhetünk.

 

mindennapkonyv.hu / nyugat.hu / divany.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-30 14:30:36

Macskabölcsesség tiniknek – Részlet a könyvből

Tovább
HÍREK
2020-04-04 19:12:00

„A fekete halál” – Benedek Szabolcs esszéje az Élet és Irodalomban

Tovább

A könyvolvasás 10+1 jótékony hatása.