2018 legjobb ismeretterjesztő könyvei

A világ és önmagunk megismerésének is egyik kiváló módja az olvasás. 2018-ban számos olyan kötet jelent meg, mely ebben segíthet. Mi most a legnépszerűbbeket mutatjuk meg nektek.

1. Kari Hotakainen: Az ismeretlen Kimi Räikkönen

A Forma-1 szerelmeseinek kötelező olvasmány Kimi Räikkönen, a Jégember életrajza, akiről igen keveset tudni, hiszen ritkán és keveset beszél, és csak a legritkább esetben magáról. Az egyik legnépszerűbb mai finn prózaíró, Kari Hotakainen könyve a sztárallűröket kerülő, szerény és dúsgazdag ember érzékeny portréját rajzolja meg. A műben nemcsak sztár, hanem a hozzá közel álló emberek: az édesanyja, testvére, felesége, barátai, pilótatársai, csapatfőnökei, szerelői is megszólalnak. Így a könyv egyben az autósport világának hiteles dokumentuma is.

 

2. Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél

A méltán népszerű szerző új könyvében összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, és érzékeny kommentárjaival feltárja a levelek mögött rejlő kapcsolatokat, bemutatja azok sokféleségét. Így gyűjtésében olvashatunk félénk udvarlólevelet, pimasz széptevést, szemérmes viszontválaszt, írásos erotikát és könnyes búcsúlevelet is. Kötetének különlegessége, hogy számtalan író mellett politikusok (például Kossuth Lajos), színészek (Jászai Mari, Latinovits Zoltán) szerelmi életébe is betekintést nyerhetünk.

 

3. Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Harari legújabb könyve válogatott leckék gyűjteménye, melyek további gondolkodásra késztetnek és bevonják az olvasót korunk legfontosabb párbeszédeibe. A szerző többek közt olyan kérdésekkel foglalkozik, mint „Mit jelez Donald Trump hatalomra kerülése? Mit tehetünk a járványszerűen terjedő álhírek ellen? Miért van válságban a liberális demokrácia? Isten visszatért? Új világháború közeleg? Melyik civilizáció uralja a világot? A Nyugat? Kína? Az iszlám? Nyitva hagyja-e a kapuit Európa a bevándorlók előtt? Meg tudja-e oldani a nacionalizmus az egyenlőtlenség és a klímaváltozás problémáit? vagy Mihez kezdjünk a terrorizmussal?”

 

4. Michelle Obama: Így lettem

Michelle Obama korunk egyik ikonikus és lenyűgöző alakja, aki a nők erőteljes támogatójává vált szerte a világon. A családok egészségesebb és aktívabb életének szószólójaként hatalmas változásokat köszönhetünk neki. Vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban. Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja – saját szavaival és saját szemszögéből.

 

5. Barabási Albert-László: A képlet – A siker egyetemes törvényei

Az életben gyakran tapasztaljuk, hogy a kimagasló teljesítmény és a siker nem feltétlenül jár kéz a kézben. Barabási Albert-László, a hálózatok világhírű kutatója legújabb könyvében a tudósokra jellemző kíméletlen logikával tárja fel előttünk a siker kollektív természetét, azaz hogy a siker valójában annak függvénye, hogy mit gondolnak rólunk a többiek, és hogyan reagálnak a cselekedeteinkre.

 

6. Zöldi Gergely: Koncz Zsuzsa

Koncz Zsuzsa nevét mindenki ismeri. A Corvina Kiadó kiadványa elsősorban rajongóknak, illetve a korszak zenéjére, popkultúrájára kíváncsi olvasók számára lehet érdekes. A kötet egyszerre album, másrészről pedig az eddigi legalaposabb munka Koncz Zsuzsáról és a művészetéről. A könyv szöveges anyaga tulajdonképpen Zöldi Gergely újságíró, dramaturg az énekesnővel készített életútinterjúja, és ezt egészíti ki az a számtalan fotó, amit Koncz Zsuzsa archívumából válogattak közösen.

 

2018 legjobb hazai lektűrjeit itt, a legjobb nemzetközi lektűrjeit itt, gyerekkönyveit itt, a legjobb szépprózsai műveit pedig itt találjátok.

 

Önkényes és vitatható minden ilyen jellegű lista. Mentségünkre szóljon, hogy mindezt a lira.hu éves fogyása alapján tettük, tehát valójában ez a vásárlók, azaz a ti listátok. Mi csak annyiban voltunk önkényesek, hogy a ranglistából témájuk, jellegük szerint különböző csoportokat hoztunk létre.

 

Borítókép: researchvoodoo.files.wordpress.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631364569
Megjelenés: 2019-10-03
méret: 240 mm x 281 mm
tovább ►
ISBN: 9789633045725
Megjelenés: 2018-12-15
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365368
Megjelenés: 2018-10-30
méret: 275 mm x 187 mm x 17 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789633245958
Megjelenés: 2018-10-12
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
HÍREK
2020-03-28 12:56:49

Rendkívüli közlemény – Líra Könyv Zrt. (2020. 03. 27.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Autósporttól a szerelmes levelekig.