2017 legjobb nemzetközi szépirodalmi művei

De hol vannak a férfiak? Ha nem is tűntek el, de a szépirodalmi listánk végére szorultak. Nem véletlenül, 2017 a nők éve volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a nemzetközi szépirodalmi listánk első négy helyezettje nő.

1. Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje
Az utóbbi években egyre népszerűbbek a disztópikus regények, Margaret Atwood munkái, a VadÁdám-trilógia kötetei (magyarul eddig a Guvat és Gazella és Az özönvíz éve jelent meg) és A Szolgálólány meséje is minőséget képviselnek a tucatművekkel szemben. Ez utóbbi regény egy férfiak által uralt disztópikus világot ábrázol, mely Észak-Amerikában jön létre egy világégés után. A nyolcvanas években született regény, elsősorban azt mutatja be, hogy milyen törékenyek azok a társadalmi vívmányok, melyeket a nők a huszadik század során kiharcoltak maguknak. Mindemellett bemutatja azt is, hogy miképp működnek az önkényuralmi rendszerek, illetve milyen könnyen radikalizálódhat egy egész ország. Szórakoztató és tanulságos könyv.

 

2. Anna Gavalda: Életre kelni
A népszerű francia szerző könyveit olvasni mindig eleven élmény. Listánk második helyére ezúttal novelláskötettel került fel, melyben hét, sorsfordító találkozásokról szóló monológot találunk, melyeket ezúttal is Tótfalusi Ágnes remek fordításában élvezhetünk. Gavalda egy-egy kulcsjelenet segítségével emberi sorsokat mutat be, miközben olyan lehetőségeket vázol fel, amelyek képesek megváltoztatni szereplőik életét, vagy legalábbis újraértelmezni azokat. Érzékenyen és finoman nyúl az élet legalapvetőbb és kényes kérdéseihez, legyen szó gyászról, szerelemről vagy barátságról.


3. Margaret Atwood: Alias Grace

Margaret Atwood valós történelmi eseményen alapuló regénye talán csalódást fog okozni azoknak, akik A Szolgálólány meséjét szerették, hiszen ez a mű lassabb, mint a másik regény. Az Alias Grace tulajdonképpen egy krimi, melyben a részletek másképp válnak fontossá, mint ahogy a zsáner esetében megszokhattuk. A regény tétje nem az, hogy vajon ki a gyilkos, hanem, hogy bemutassa a társadalmat és a szereplőket, azok előítéleteit, gondolkozásmódját, elfojtásait. Az író a regényben nemcsak az eseményeket meséli el, hanem bemutatja szereplői álmait, fantáziáit, ezáltal árnyaltabb figurákat kapunk. Izgalmas, inspiráló és a történelmi díszletek ellenére nagyon mai történet.

 

4. Ljudmilla Ulickaja: Jákob lajtorjája
Közel 700 odalon hömpölyög Ljudmilla Ulickaja legújabb családregényének cselekménye, melyben több – párhuzamosan elbeszélt – generáció történetén keresztül mesél a huszadik századról, szerelmekről, boldogságról és veszteségről. A személyes idő tengerének felszínén a hétköznapok és történelmi fordulópontok egybesimulnak, és sorsfordító pillanatok és döntések emelkednek ki. A kötet külön érdekessége, hogy megírásához Ulickaja saját felmenőinek naplójegyzeteit és leveleit használta fel.

 

5. Gabriel García Márquez: Száz év magány

2017 minden kétséget kizáróan Márquez éve volt. A szerző idén lett volna 90 éves, legfontosabb regénye, a Száz év magány megjelenésének pedig ebben az évben ünnepeltük 50. jubileumát, mely a Don Quijote után a legtöbbet fordított spanyol nyelvű irodalmi mű. A regényt hihetetlen sikerét részben magyarázza különleges hangulata és ábrázolásmódja, részben pedig, hogy a mágikus realizmus néven ismert irodalmi irányzat egyik reprezentatív művévé vált. A családregényt a Nobel-díjas író saját gyermekkori emlékeiből, tapasztalataiból kiindulva írta, egy olyan világról, ahol minden megtörténhet és minden meg is történik. Gyerekek születnek malacfarokkal, egy asszony egész életében földet eszik, és szülei csontjait a nyakában hordja. Fantasztikus mese a boldogtalanságról, a szomorúságról, azaz a magányról.

 

6. Cormac McCarthy: Isten gyermeke
A mára világhírű író első regénye olyan, mint egy berúgott ajtó. Nyers, erőszakos és megdöbbentő. McCarthy már mindent tud ebben a kisregényben, amiért későbbi „nagy” regényeit ismertté tette. Lenyűgöző, nyomasztó és brutális. A könyv főhőse Lester Ballard, egy huszonéves fiatalember, aki képtelen betagozódni a társadalomba. Elvadultan a hegyek közt él, akár egy ősember. Meggyűlik a baja a renddel, magában beszél. Egy hideg téli reggelen tett felfedezése alapvetően változtatja meg az életét.


Önkényes, ezért vitatható minden siker- vagy toplista. Mi mégis erre vetemedtünk. Mentségünkre szóljon, hogy mindezt a lira.hu éves fogyása alapján tettük, tehát valójában ez a vásárlók, azaz a ti listátok. Mi csak annyiban voltunk önkényesek, hogy a ranglistából témájuk, jellegük szerint különböző csoportokat hoztunk létre. A cikkünket hazai szépirodalom legjobbjairól itt, nemzetközi lektűrökről itt, a hazai lektűrökről pedig itt találjátok.


A kép forrása: flickr.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631436136
Megjelenés: 2017-11-15
méret: 125 mm x 197 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636767068
Megjelenés: 2017-10-25
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631436167
Megjelenés: 2017-08-28
méret: 125 mm x 197 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636767051
Megjelenés: 2017-05-12
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631435153
Megjelenés: 2017-04-13
méret: 125 mm x 197 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631433982
Megjelenés: 2016-10-20
méret: 140 mm x 215 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Nők a legnépszerűbb írók.