2017 legjobb nemzetközi lektűrjei

Lassan itt az év vége, az újévi fogadalmak és a listakészítés ideje. Szerkesztőségünkben mi is nekifogtunk, hogy összeszedjük nektek 2017 legjobb könyveit. Elsőként a nemzetközi lektűrök közül válogattunk.


1. Ken Follett: A tűzoszlop – Kingsbridge-trilógia 3.

A trilógia előző részeihez hasonlóan az izgalmas, pergő cselekményen keresztül elevenedik meg a történelem, ezúttal a 16. századi hétköznapok. A történet fókuszában a vallási küzdelmek és a vakbuzgó hívek állnak. A cselekmény ezúttal nem csak Angliában játszódik, Ken Follett a szigetországon túli tájakra is elviszi hőseit. Spanyolországban és a Németalföldön az inkvizíció tűzzel-vassal irtja a Svájcból terjedő protestáns hitet, Párizsban a Guise hercegek a Szent Bertalan-éjen számolnak le a kálvinistákkal, az egykor pompázatos kingsbridge-i katedrálisban pedig fehérre meszelik a falakat, és fehér galléros sötét szürke ruhában tartják istentiszteleteiket a puritánok.

 

2. Paulo Coelho: Az ötödik hegy
Coelho ősszel megjelent regényében spirituális utazásra hívja olvasóit. Az Ótestamentum és a 21. század találkozásának lehetünk tanúi: a bibliai Illés próféta útkeresése a ma esendő emberének állhatatos próbálkozásaira emlékeztet. Akháb izraeli király felesége kívánságára üldözőbe veszi azokat, akik nem imádják a föníciai Ötödik Hegy isteneit, és fejét veszi az Úr prófétáinak. Illés azonban megmenekül, és az Úr angyalának szavára elhagyja Izraelt. A vérszomjas libanoni hercegnő hazájában, egy özvegyasszony házában lel menedékre, hogy ott várja ki küldetését: le kell győznie a világszép Jézabelt.
A hit, a tudás, a szerelem és a sors kérdéskörét mesterien boncolgató író ezúttal is azt teszi, amihez a legjobban ért: elgondolkodtat és megríkat, tanít és mosolyt csal az arcunkra.

3. Jodi Picoult: Apró csodák
Az írónő végtelen alázattal, empátiával és alapossággal közelít kiváltság, előítélet és igazság kérdéséhez, miközben bonyolult és árnyalt történetet mesél el, mely óhatatlanul szembesít önmagunkkal. Ruth Jefferson már több mint húsz éve dolgozik szülész szakápolóként egy connecticuti kórházban, amikor egy újszülött vizsgálatát követően váratlanul másik páciens mellé osztják be. Az újszülött szülei a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, ezért nem akarják, hogy az afroamerikai Ruth akár csak hozzáérjen a gyermekükhöz. A kórház helyt ad a kérelmüknek, másnap azonban a kisbaba életveszélyes állapotba kerül, miközben egyedül Ruth tartózkodik a csecsemőszobában. Késlekedik, és a baba meghal. Az ügy hatalmas port kavar, és megkezdődik a per.

 

4. W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete
Minden kutya a mennybe kerül... kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön. W. Bruce Cameron regényének legalábbis ez az alaphelyzete. Az idén mozikban is sokakat megríkató történet főszereplője, egy aranyos kutya több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. Hiába köt életreszóló baratságot, és él át számtalan kalandot egy kisfiúval, újjá születik, és megint csak azt szeretné kideríteni, hogy képes lesz-e valaha is rájönni a létezése értelmére. Béni története szívet melengető és gyakran elképesztően mulatságos olvasmány. A Kutyás történetben nem csupán négylábú barátunk számos életének megrázó és mulatságos kalandjait ismerhetjük meg, de feltárul előttünk az is, ahogy egy kutya látja az emberi viszonyokat. A magával ragadó, kissé didaktikus, ugyanakkor megható történetből kiderül, hogy a szeretet halhatatlan, hogy hűséges barátaink örökre itt maradnak velünk, és hogy a földkerekségen minden teremtmény úgy születik, hogy célja van létezésének.

 

 

5. Jodi Picoult: Magányos farkas

Jodi Picoult nem véletlenül szerezte meg az idei lektűr listán nemcsak a harmadik, de az ötödik helyet is. Könyvei mindenkit érintő és foglalkoztató kérdéseket járnak körül. Ez a regény az eutanáziáról szól. A történet egy családi dráma és a farkaskutató apafigura emlékei mentén bontakozik ki. A férfi évekre magára hagyja családját, hogy szenvedélyének, a farkasoknak hódolhasson, miközben szembekerül feleségével, sőt, fiával is, aki egészen Thaiföldig menekül. Egyedül tizenhatéves lánya, Cara isteníti. Azonban váratlanul balesetet szenved, és csak gépekkel tudják életben tartani. Az Ázsiából hazatérő már nagykorú fiúnak, Edwardnak kell döntenie apja sorsáról.

6. Julian Fellowes: Belgravia

A Downton Abbey szerzőjének új könyve tabló a tizenkilencedik századi londoni arisztokráciáról, ugyanakkor remekül felépített, szórakoztató, fordulatos és remek hangulatú regény. Egy titok regénye. Míg egyes szereplők féltve őrzik, addig mások mindent megtennének, hogy fény derüljön rá. Izgalmas, letehetelen olvasmány, hangulatos történelmi regény, a kor aprólékos ábrázolásával, fordulatokkal és rengeteg intrikával.


A listát a lira.hu éves sikerlistája alapján állítottuk össze.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634520375
Megjelenés: 2017-08-31
méret: 197 mm x 137 mm x 50 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632931111
Megjelenés: 2017-08-28
méret: 18 mm x 115 mm x 195 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632936543
Megjelenés: 2017-06-22
méret: 135 mm x 215 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632936413
Megjelenés: 2017-02-21
méret: 135 mm x 215 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Picoult, Follett és Coelho voltak a legnépszerűbbek 2017-ben.