2017 legjobb ifjúsági és gyerekkönyvei

Hihetetlenül sok gyerekkönyv jelenik meg évről évre. Idei toplistánk talán segít benneteket a válogatásban.

1. Tony Wolf: Mesél az erdő – Az állatokról

Tony Wolf azaz Antonio Lupatelli olasz illusztrátor Mesél az erdő-sorozatát sokan gyerekkorukból ismerik. A csodálatos rajzokkal illusztált gyönyörű meséket tartalmazó kötet óvodásoknak közös olvasásra és kisiskolásoknak önálló olvasásra is tökéletes. Rövid, bájos mesék, melyeket kicsik-nagyok egyaránt szívesen olvasnak. A második kötet megjelenése, melyben a törpékről lesz szó, februárra várható.

 

2. Leiner Laura: Ég veled!
Leiner Laura a fiatal lányok körében Magyarország legnépszerűbb írója. Könyvei minden tizenéves lány polcain ott sorakoznak. Idén ősszel pedig megjelent új sorozatának, az Iskolák versenyének első része.
Az Ég veled! című új regények főhőse egy átlagos lány, akinek az életét egy tragédia fenekestül forgatta fel. Édesapjával kettesben él, és rég nem a korosztályának a problémái foglalkoztatják. Miután átveszi a tizenegyedikes bizonyítványát, váratlan felkérést kap az igazgatótól: részt vehet egy iskolai versenyen, ahol kiváló matekosként főleg a logikai feladatok megoldásában számítanak rá. Hanna környezete ragaszkodik hozzá, hogy elmenjen, ezért úgy dönt, hogy részt vesz megmérettetésen. Leiner Laura ezúttal is remek történetet írt, kiváló karakterekkel és izgalmas cselekménnyel. Tűkön ülve várjuk a folytatást!

 

3. Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót!

A 2016-os év nagy durranása volt Keri Smith naplója, melynek sikere még 2017-ben is kitartott. A szerző egészen új módon tekintett a könyvekre. Az „olvasó” tulajdonképpen nem egy könyvet, hanem egy noteszt, egy tárgyat kapott általa, melynek célja amellett, hogy szórakoztasson, az volt, hogy felpiszkálja a mindannyiunkban szunnyadó kreativitást. A képernyők korában igazi csodának számít, hiszen képes volt a monitor és a kijelző helyett az asztalhoz szögeznie, vagy pedig a szabadba vinnie a fiatalokat.

 

4. Bartos Erika: Bogyó és Babóca énekel

Bartos Erika kedves kis mesehőseit, a mező bogarait és kisállatkáit mindenki ismeri. A sorozat legújabb téli epizódjaiból megtudhatjuk, milyen karácsonyi ajándékot hozott a barátainak a titokzatos Csillaglány, és hogyan ünnepelték az erdő kis lakói az év utolsó napját.

 

5. Bartos Erika: Buda tornyai – Brúnó Budapesten 1.
Kevesen tudják, hogy Bartos Erika építészmérnök hallgatóként koptatta az egyetem padjait. Idén egy új sorozattal állt elő, melyben óvodások számára hozza testközelbe a főváros építészeti kincseit. A hat kötetre tervezett sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat. Egy családi kirándulás, séta alapja is lehet, hiszen a segítségével nemcsak felfedezhetjük a várost, de a séta vagy túra után közösen fel is dolgozhatjuk a látottakat. Megtudhatjuk belőle, hány harangja van a Mátyás-templomnak, hány tornya a Halászbástyának, illetve azt is, hogy milyen magas a Szabadság-szobor. Minden kötethez Fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal.

 

6. Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli? Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön? A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan női grafikus készített. 

 

Önkényes, ezért vitatható minden siker- vagy toplista. Mentségünkre szóljon, hogy mindezt a lira.hu éves fogyása alapján tettük, tehát valójában ez a vásárlók, azaz a ti listátok. Mi csak annyiban avatkoztunk rangsorba, hogy témájuk, jellegük szerint különböző csoportokat hoztunk létre a könyvekből. A cikkünket a nemzetközi szépirodalomról itt, hazai szépirodalom legjobbjairól itt, nemzetközi lektűrökről itt, a hazai lektűrökről pedig itt találjátok.

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155653407
Megjelenés: 2017-12-06
méret: 200 mm x 130 mm x 31 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786158056533
Megjelenés: 2017-09-29
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634033998
Megjelenés: 2017-09-12
méret: 238 mm x 163 mm x 15 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632616780
Megjelenés: 2016-07-27
méret: 209 mm x 137 mm x 19 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

A legtöbb gyereknél ezek működtek.