2017 legjobb hazai szépirodalmi művei

Bödöcs Tibor mindent vitt, Nádas Péter nemcsak jó, hanem még népszerű is, a Magvető Kiadó pedig négy könyvvel szerepel az idei hat, legjobb szépiroldalmi könyvet felsoroló listánkon.

1. Bödöcs Tibor: Addig se iszik
Időről időre jelentkeznek kortársak irodalmi paródiákkal, és arattak is kisebb-nagyobb sikereket (elég csak Lackfi János és Vörös István közös könyveire gondolni), de az igazi áttörésre idén őszig várni kellett. Karinthy óta tudjuk, hogy egy jó paródia többet tesz azért a műért, amit parodizál, mint egy száz csodálatos esszé vagy kritika. Szerencsés, hogy végül olyan szerző tollából született meg ez a könyv, aki a pálya széléről nézhetett rá a színtérre. Bödöcsnek humora és intelligenciája révén – mely kiemeli őt a kortárs stand-up előadók közül – sikerült megmozgatnia a művelt közönség rekeszizmait. Klasszikusok és kortársak kerültek boncasztalára, és ő senkinek nem kegyelmezett.

 

2. Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés
„Nem kísérletez, nem keresi a kifejezés lehetséges új útjait, hanem előre kigondolt érzelmi íven visz végig minket az elmaradhatatlan – ha átengedjük magunkat ennek a zsongító prózának – katarzisig” - írtuk a kötetről recenziónkban. Grecsó Krisztián tárcakötete egyfajta családi albummá áll össze, melyben a nagyszülők alakján át megelevenedik egy család története is, kicsit másképp, mint ahogy azt a regényekből ismerhetjük. Hangsúlyosan van jelen benne a gyerekkor, a felcseperedés és eszmélés évei, valamint az alanyi szövegek mellett tisztán fikciós írások is helyet kaptak. Végül is miről is szól ez a kötet? Egy fiatalember története, egy korszak és egy ország meséje, balzsam a szívre, irodalmi csemege.

 

3. Tóth Krisztina: Párducpompa
Mai napig emlékszem arra, amikor az addig költőnőként ismert Tóth Krisztina első novelláskötetét, a Vonalkódot kézbe vettem. Számomra újszerű történetekkel és nézőpontokkal, lírai és ezért tűpontos szövegekkel találkoztam. A szerző azóta már számos prózai írással jelentkezett. Legújabb munkája, a „Párducpompa olvasható a Pillanatragasztó folytatásaként is. A 2014-es kötethez hasonlóan itt is Magyarországnak az a jelene rajzolódik ki, amelyről vagy nem szeretünk, vagy nem akarunk, vagy – és talán ez a legpontosabb – nem tudunk beszélni."  írta a könyvről Varga Betti a Magvető Magazinban. Apró jelenetekből, a hétköznapok pillanataiból áll össze az anyag, melyek a kötetben előre haladva egyre személyesebbé válnak. Megható és megrázó novellák, melyek megmutatják, hol és hogyan élünk.

4. Nádas Péter: Világló részletek
„Nádas Péter emlékiratában, bevésődött emlékképeiből – a „világló részletekből” – kiindulva először az álomfejtés módszerével fölidézi az eredeti élmény összetevőit, a hangokat, látványokat, szagokat, érzeteket és emóciókat, majd ezek alapján rekonstruálja, hogy mi történt, hol és mikor. A másoktól hallott történeteket elemeikre bontja, hogy kiszűrje belőlük a tudatos vagy tudattalan torzításokat, majd a megtisztított életanyag és a leleplezett torzítások nyomán alkotja újra hogy mi történt, hol és mikor. Innen pedig koncentrikus körökben halad tovább az okok, körülmények, motívumok, előzmények és következmények felé, míg végül kirajzolódik a történtek jelentése és jelentősége a saját személyes életében és az attól elválaszthatatlan, közös emberi világban." – olvasható a könyv fülszövegében. A több mint 1200 oldalon tartó utazás során, melyet az író gyerekkorában, illetve gyerekkorának Magyarországán teszünk, nemcsak Nádas Péter történetét ismerhetjük meg, hanem ömagunkkal, a saját gyökereinkkel, történelembe és időbevetettségükkel is szembesülnünk kell.

5. Szabó T. Anna: Törésteszt
Szabó T. Anna első, felnőtteknek szóló prózakötete női történetek gyűjteménye. A negyvenkilenc rövid monológ arról, hogy a szerelem nem csak öröm, boldogság, hanem kemény munkát, igyekezetet és elszántságot vár mindkét féltől. Erős atmoszférájú írások, melyeket jobb lassan emészteni, mint gyorsan behabzsolni.

 

6. Spiró György: Kőbéka
Aki olvasta a Feleségversenyt az tudhatja, hogy Spiró nemcsak a történelmi regények mestere, hanem jó érzékkel ír szatírát jelenünkről, képzelt jövőnkről. A Kőbéka fájdalmasan szórakoztató könyv a magyar múltról, jelenről és jövőről. Főhőse Kálmánka, akinek sorsát követve a börtönök világától egészen a legmagasabb körökig megismerhetjük Spiró vizióját az általa elképzelt jövőbeli Magyarországról. A könyv egy időcsavarral különös kitérőt tesz 1945-46 közti Magyarországra, Lipótmezőre, ahol akkoriban a betegek mellett a Moszkvából hazatérő kommunistákat is elszállásolták.

Önkényes és vitatható minden siker-, toplista. Mi mégis erre vetemedtünk. Mentségünkre szóljon, hogy mindezt a lira.hu éves fogyása alapján tettük, tehát valójában, ez a vásárlók, azaz a ti listátok. Mi csak annyiban voltunk önkényesek, hogy a ranglistából témájuk, jellegük szerint különböző csoportokat hoztunk létre. A nemzetközi lektűrökről cikkünket itt találjátok, a hazai lektűrökről pedig itt.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631435191
Megjelenés: 2017-11-23
méret: 123 mm x 184 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631435986
Megjelenés: 2017-09-18
méret: 15 mm x 125 mm x 197 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632278773
Megjelenés: 2017-09-10
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631435214
Megjelenés: 2017-06-06
méret: 17 mm x 123 mm x 184 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636765620
Megjelenés: 2017-04-07
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631434361
Megjelenés: 2017-01-19
méret: 123 mm x 184 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Röhögni fogtok – Szépirodalmi toplistánk élén egy paródia-kötet.