Vajon mit jelenthet? – John Lennon különös önarcképe

Vajon mennyire lehet egy embert megismerni a leveleiből? Egyáltalán fontos-e ismernünk egy alkotó személyiségét és gondolatait ahhoz, hogy közel kerülhessünk műveihez? Nem hiszem, mégis végigborzongtam, amikor a John Lennon leveleit, feljegyzéseit tartalmazó vaskos, új kötetet először a kezembe vettem.


John Lennon Watching The Wheels című dalának videóklipje

 

Nem azért, mert pletykákra, szaftos titkora lettem volna kíváncsi, bár egyébként számos dokumentum akad a könyvben, melyekből sok minden kiderül a zenészről és a zenekarról. Például a Beatles felbomlásáról, különösen Paul McCartney és a Lennon közti konfliktusról. Hanem azért, mert Lennon zenéje, személyisége végigkísérte az életemet, még úgy is, hogy évekkel a halála után születtem. Lázadó, kritikus természete különösen inspirált kamaszkoromban, ahogy az is, hogy nemcsak egy, hanem több művészeti ágban is kipróbálta magát.

A napokban megjelent John Lennon leveleit és feljegyzéseit közlő közel négyszáz oldalas, nagyalakú könyvben számtalan képe, rajza, skicce található, ezek közül ezt a különös önarcképet ajánljuk figyelmetekbe, melyen a nyakánál hat ujjal ábrázolja saját magát.

 

John Lennon önarcképe, ami a nyakánál hat ujjal ábrázolja 

 

A könyvet Hunter Davies állította össze, aki egyszemélyben az egyetlen autorizált Beatles-biográfia szerzője is.  A leveleket értő kommentárjai kísérik, melyekben elmeséli minden egyes levél keletkezési történetét: milyen életszakaszokban született az üzenet, ki volt a címzett és milyen életesemény kapcsolódik hozzá. A több mint 300 levél kirajzolja Lennon teljes életútját: a tízévesen nagynénjének címzett köszönőlevéltől az utolsó autogramig, amelyet életének utolsó napján, 1980. december 8-án adott, közvetlenül azelőtt, hogy a merénylő golyója kioltotta volna az életét.

 

John Lennon Stand By Me című dalának videóklipje

 

A könyvet lapozgatva újra felfedeztem Lennont, és érettebb fejjel is ugyanolyan jelentősnek érzem, mint egykor. Persze a hangsúlyok máshová kerültek. Ma már hihetetlennek tűnik, hogy miképp lehetett olyan idealista, miképp tudott hinni ennyire az emberi jóságban. Ezért még jobban tudom tisztelni: egyszerűségéért, mély humanizmusáért és törtetlen optimizmusáért.

 

L. P.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155283048
Megjelenés: 2018-06-04
méret: 246 mm x 189 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

John Lennon önarcképe, ami a nyakánál hat ujjal ábrázolja.