Szárnyas lények – Rajzok és mesék

Van valami mélyen felkavaró a mitológiákban, ami megérinti az embert. Mert miközben tudjuk, hogy kitalált eseményekről, lényekről olvasunk, valahol ezek a történetek, mesék az élet alapvető kérdéseire próbálnak választ adni. Az ég madarai című kötetben Szigeti Kovács Viktor és Makovecz-Nagy Szilvia erre a földre, a mítoszok földjére vezeti az olvasót, és lapjain e különös táj madarait ismerhetjük meg.

Jingwei olyan madár, aki kavicsokat hord az óceánba, hogy föltöltse, hogy többé senki se fulladhasson bele.

 

Szigeti Kovács Viktort mindeddig ifjúsági regényei révén ismerhettük. Az Először volt az erdőt olvasói közül többen Felix Salten Bambijához és Fekete István műveihez hasonlították, míg Lúna gyermekei című, gólyákról szóló mítoszát annak mágikus világképe miatt kedvelték. Talán nem véletlen, hogy a gólyák mitológiáját megteremtő kötete után mítikus madarakról ír. Ezúttal egy XVII. századi szerzetes bőrébe bújik, és úgy mesél róluk. Vannak köztük közismertek, kevéssé ismertek, és olyanok is, melyek a szerző találmányai.

 

 Huginn és Munim Odin madarai, akik a tengeren kóborlókat, ha érdemesek rá, kivezeti a bajból.

 

A szobrász és grafikus Makovecz-Nagy Szilvia járatos a könyvek világában. A Kossuth Kiadó Népek meséi című sorozatának számos kötetében láthatók a munkái, de nem először járt a mítoszok földjét sem, ugyanis Borges Képzelt lények könyve c. kötetében szereplő összes kreatúra - egy tizennégy évig tartó munkafolyamat során - mind megelevenedett keze nyomán. Alkotóként vonzódik azokhoz az teremtményekhez, melyeket senki sem látott. A már említett munkái mellett méhviaszból készített őslényei is lenyügözőek. Aprólékosan kidolgozott, részletgazdag művek nagy figyelemről és alapos kutatómunkáról árulkodnak.

 

Kelanió a három hárpia közül a legfélelmetesebb, aki ha éhes, vénekkel, gyerekkel és betegekkel táplálkozik.

 

A két művész közös munkájából valami egyedülálló született. Egy olyan gyűjteményt, amit a képzőművészet, az irodalom és mitológiák iránt érdeklődő olvasó is szívesen vesz a kezébe. A kép és a szöveg mindvégig harmonikusan illeszkednek egymáshoz, és ezeken a valóságon túli képeken valami nagyon is valóságos elevenedik meg, ami rólunk, emberekről árul el valamit.

 

Hományi Péter


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631365573
Megjelenés: 2018-12-13
méret: 170 mm x 170 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634052494
Megjelenés: 2015-12-01
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm

Szigeti Kovács Viktor

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Ezeken a valóságon túli képeken valami nagyon is valóságos elevenedik meg, ami rólunk, emberekről árul el valamit.