Facebook bejegyzések az űrből - Tim Peake: Halló, a Földdel beszélek?

A napokban jelent meg Partvonal Kiadó gondozásában a brit űrhajós, Tim Peake fotóalbuma, mely a világűrből, a Nemzetközi Űrállomás Kupola modulából készült fényképeken keresztül mutatja meg azt a csodát, amit Földnek nevezünk.

Avas folyó üledéke az Etiópia és Dzsibuti között fekvő Abbé-tóba ömlik / Fotó: Tim Peake

 

"Lehetetlen úgy lenézni a világűrből a Földre,  hogy ne bűvöljön el minket bolygónk szépsége" - írja a könyv előszavában a brit űrhajós, aki a Nemzetközi Űrállomásból 26 hétig fotózthatta bolygónkat. A műhold 30 000 kilométer per órás sebességgel halad az Űrben, és naponta tizenhatszor kerüli meg a Földet, mely ebből a magasságból a legszebb arcát mutatja. Nyoma sincs légszennyezettségnek, szemétszigeteknek, csak a "kék bolygó" ragyogása tölti be a retinát. Tim Peaket magával ragadta a látvány, és hibbifotósból, ahogy csak lehetett professzionális fényképésszé képezte magát.

 

Illizi, Algéria / Fotó: Tim Peake


A könyvében a fotóit öt nagyobb csokorba gyűjtötte, melyekbe egy-egy tematika szerint rendezte a képket. Van ahol inkább a természet, míg más képeken az ember teremtette táj: főként éjszakai fények dominálnak.  A fotók mellett mindig olvashatunk egy Facebook-bejegyzésnyi szöveget, mely leírja a látványt, valamint mindig szerepel helyszín, és az ország, valamint egy glóbusz, melyen piros pötty jelzi, hogy hol készült a kép.

A nappali felvételeken nyomát se látni a civilizációnak, miközben az éjszakai tájban kirajzolódnak az emberi alkotások fényrajzai, de többnyire működő vulkánok, felhők mögé magasodó hegycsúcsok, sarki fény, sivatagok és villámás tűnnek fel a képeken. Ez a táj pedig gyakran absztrakt festményként tárul fel az olvasó előtt.

 

Az amazóniai Tapajós folyó temérdek vize / Fotó: Tim Peake

 
Kell idő, amikor elcsendesedünk, amikor elnémítjuk elménk zaját, amikor egy kicsit elmerülünk magunkban, félretesszük a mindennapi gondokat, amikor nem gondolunk semmire, amikor kikapcsolunk. Sokan ilyenkor a távkapcsolóért nyúlnak, vagy a Facebook falukon görgetnek, pedig mennyivel lélekemelőbb egy ilyen könyvet lapozgatni, melyet nézve elmereghetünk a létezés titkain és teret engedünk a nyugalomnak. A Halló, itt a Földdel beszélek? erre a meditatív szemlődésre teremt lehetőséget. Csodálatos könyv, ami remek ajándék lehet bárkinek, hiszen ki nem merülne el szívesen ezeknek a monumentális és részletgazdag képek nézegetésében!

 

Kamcsatka, Oroszország / Fotó: Tim Peake

 

Ráadásul a könyv megvásárlásával nemcsak egy a csodalatos utazásra váltunk jegyet, hanem támogatuk Károly herceg alapíványát is, ami az Egyesült Királyság területén élő hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányait segíti, szponzorálja.

Kell ennél nemesebb cél?

 

H. Nagy Ilka


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155783265
Megjelenés: 2018-09-10
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Kitűnő ajándék bárkinek, hiszen ki nem merülne el szívesen ezeknek a monumentális és részletgazdag képeknek a szemlélésében!