Woody Allen Jude Law-val, Mészáros Márta Törőcsik Marival forgatott

Heti „filmhíradónkban” benézünk a Francia Intézetbe, belesünk Woody Allen forgatására, és elmondjuk miért is piszok jó színésznő Julie Delpy. Jó szórakozást!

Mészáros Márta új filmjét szeptember 25-én premier előtt vetítik az Urániában

Mészáros Márta 26., Aurora Borealis – Északi fény című alkotása október 19-én kerül a mozikba, de kivételes lehetőség, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 25-én 19 órakor premier előtt már megtekinthető. A vetítés után a közönség beszélgethet a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas és Arany Medve-díjas, 86 éves forgatókönyvíró-rendezővel pályájáról és a film alkotásának folyamatáról.

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az 1950-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzi. A film operatőre Piotr Sobocinski jr., producere Major István, társ-producere Gül Togay.Londoni mozikban is bemutatják Enyedi Ildikó filmjét
A Testről és lélekről című díjnyertes alkotásnak – melyet Magyarország szeptemberben Oscar-díjra nevezett a legjobb idegen nyelvű film kategóriában – a fő kérdése: mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te?

A két főszereplőt a meglehetősen bizarr munkahelyükön – a vágóhídon – kívül szinte semmi sem köti össze, azonban egyik este elkezdenek egymással álmodni, méghozzá szarvasok képében, gyönyörű téli tájakon járva, ahol a patakból isznak, élelemért kutakodnak vagy csak egymást nézik. A főszereplőpáros tökéletesen formálja meg ezeknek a kecses lényeknek a nappali álmát.

A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót.

A londoni előadásokat követően a nézők a filmet forgalmazó MUBI és a Londoni Magyar Kulturális Központ jóvoltából a rendezővel személyesen is találkozhatnak.

 

 

Az érzékelés birodalma – Őszi filmvetítések a Francia Intézetben
Az érzékelés birodalma címmel indítja keddtől október 24-ig tartó őszi vetítéssorozatát a Budapesti Francia Intézet.  A válogatás tervezett vendége Jacques Doillon rendező, a mai francia filmművészet egyik megkerülhetetlen alakja, aki legújabb filmjében Auguste Rodin életét mutatja be Vincent Lindon főszereplésével, mely főhajtás a szobrász előtt, aki tapintásával formálta az anyagot érzéki műalkotásokká.

A válogatás másik életrajzi mozija a Django című francia film lesz, mely le is zárja majd a sorozatot. A Palya Bea szereplésével készült film október 24-i vetítése előtt az énekesnő koncertet ad a Francia Intézetben.

Francois Ozon legújabb, műfajilag ismét besorolhatatlan filmjét a korábbiakhoz hasonlóan szintén premier előtt vetítik. A Dupla szerető sztorija a kétértelműségre, a látásmódok különbözőségére épül, a rendezőtől már megszokott fekete humorral.

A filmválogatásról és a programról részletes információk a franciaintezet.hu oldalon érhetők el.

 

Európai Filmdíjak – Julie Delpy kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját

Julie Delpynek ítélte oda idén életműdíját az Európai Filmakadémia (EFA), az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez nevű díjat a francia-amerikai színésznő személyesen veszi át az Európai Filmdíjak december 9-i átadóján Berlinben.

Delpyt Jean-Luc Godard fedezte fel, amikor szerepet adott az akkor mindössze 14 éves lánynak a Detective című 1985-ös filmjében. Főszerepet játszott Bertrand Tavernier Beatrice passiója című filmjében, amiért a francia Oscar-díjnak megfelelő César-díjra jelölték a legígéretesebb színésznő kategóriában. Legemlékezetesebb alakítását Ethan Hawke oldalán nyújtotta Richard Linklater filmjeiben: Mielőtt felkel a nap (1995), Mielőtt lemegy a nap (2004), és Mielőtt éjfélt üt az óra (2013). Delpy a filmek társírója volt és Oscar-díjra is jelölték az utóbbi kettőért, valamint egy Golden Globe-jelölést is bezsebelt a Mielőtt éjfélt üt az órában nyújtott alakításáért.

Az Európai Filmakadémia a kamera mindkét oldalán végzett gazdag és sokszínű munkássága elismeréseként tünteti ki életműdíjával a 47 éves Delpyt, aki a 30. Európai Filmdíj-gála díszvendége lesz december 9-én Berlinben.

 

 

Woody Allen Diego Lunával és Liev Schreiberrel forgatja új filmjét
A 81 éves filmes még nem adott címet következő alkotásának, de annyi bizonyos, hogy az Amazon Stúdió forgalmazza majd a mozikban. A szereposztásban Selena Gomez, Elle Fanning, Timothée Chalamet, Jude Law, Annaleigh Ashford, Rebecca Hall, Cherry Jones, Will Rogers és Kelly Rohrbach neve is olvasható.

Allen legutóbb forgatott filmje, a Wonder Wheel az októberi New York-i Filmfesztiválon debütál a mustra zárófilmjeként. A produkció fő szerepeit James Belushi, Juno Temple, Justin Timberlake és Kate Winslet alakítja. Az ötvenes években a Coney Islandon játszódó film elkészítését szintén az Amazon Stúdió finanszírozta. A Wonder Wheel decembertől a mozikban is látható majd Észak-Amerikában, de a filmszínházak után az Amazon Prime előfizetői számára a képernyőn is elérhető lesz.

Allen tavalyi cannes-i filmfesztiválon bemutatott Café Society című filmje ugyancsak az Amazonnal való együttműködés révén született. A harmincas évek Hollywoodját felidéző alkotásra világszerte 47 millió dollárért (12 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők.FOTÓ: Justin Timberlake www.imdb.com
FORRÁS: MTI

Kiemelt kapcsolat:
1. https://www.lira.hu/hu/konyv/muveszet/film-szinhaz-zene-tanc/aurora-borealis-eszaki-feny
Kapcsolódó aloldalak:
1. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/memoar-eletrajz-interju/torocsik-mari

2. https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/kesz-anarchia-mellekhatasok
3. https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/minden-ami-woody-allen


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937199
Megjelenés: 2017-09-13
méret: 18 mm x 165 mm x 220 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
INTERJÚ
2019-02-13 09:54:37

„Én sem egy tündérmesében cseperedtem” – Interjú Ozsgyáni Mihállyal

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Palya Bea egy francia filmben és más filmes hírek