Visszautasítaná Párizs az egyik legdrágább képzőművész ajándékát?

Az egyik legdrágább képzőművész egy grandiózus plasztikáját, pontosabban annak tervét ajándékozta Párizsnak a 2015. november 15-i terrortámadás áldozatainak emlékére. De egyre kevesebben akarják, hogy az emlékművet valóban felállítsák.

Az utóbbi hetekben nagy vitákat generált Jeff Koons szobra, melynek tervét a művész 2016-ban ajándékozta a városnak. A kompozíciót 2015-ös terrortámadás áldozatainak emlékére szánta. A bronzból, alumíniumból és acélból készült hatalmas csokrot egy kéz emeli a magasba, nyilvánvaló utalásként a New York-i Szabadság-szobor fáklyát tartó jobb kezére. Mint közismert, az a szobor fordított utat tett meg, hiszen 1886-ban Franciaország ajándékaként érkezett az Egyesült Államokba, s ma is a két ország szoros kapcsolatának egyik szimbólumaként tekintenek rá.
Koons művének kivitelezése már javában folyik Németországban, de lehet, hogy végül mégsem fogják felállítani, vagy legalábbis nem ott, ahová a művész azt eredetileg szánta. A tervet ugyanis egyre többen támadják, igaz, nagyon különböző indokokkal. A legnagyobb talán az ellenzőknek az a csoportja, akiknek magával az alkotóval, azaz Jeff Koons-szal van baja: még ha el is ismerik, hogy Koons néhány évtizede friss, új színt hozott a kortárs képzőművészetbe és innovatív elemekkel gazdagította azt, mai munkásságáról már meglehetősen lesújtó véleményen vannak.

 

Forrás: artportal.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Nem kell Párizsnak Jeff Koons ajándéka?