„Új Bruegel-festmény” a bécsi Szépművészeti Múzeumban

Minden idők legnagyobb kiállítását rendezik Bécsben idősebb Pieter Bruegel műveiből a festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából. Az október 2-án nyíló tárlaton látható lesz „egy újonnan felfedezett Bruegel is”.

A kiállítás reklámfilmje.
 

A kiállítást egy brüsszeli sajtótájékoztatón jelentették be. Manfred Sellink művészettörténész elmondta, A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként, az ecsetvezetés és a részletgazdagság alapján sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. A Galleria Doria Pamphilj római magángyűjteményben lévő festményen a lakkréteg barnás elszíneződést mutatott a restaurálás előtt.

Az „új Bruegel-festmény” látható lesz a bécsi Szépművészeti Múzeumban (KHM) október 2-án nyíló és 2019. január 13-ig tartó kiállításon, amelyen „nagy büszkeséggel tesszük közszemlére az új felismeréseket” – mondta Sellink, aki a tárlat négy kurátorának egyike.

A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ messze legnagyobb Bruegel-gyűjteményével rendelkezik, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz egyedülálló, sajátos eredeti változatát létrehozó festő munkásságát. A tárlaton körülbelül 30 festményét, az összes fennmaradt olajkép háromnegyedét és grafikáinak, rajzainak felét állítják ki.

Híresebb művei közül látható lesz A halál diadala, a Háromkirályok imádása vagy a Téli táj madárcsapdával.

 

A halál diadala (1562-63) Forrás: origo.hu

 

A kiállításra képeket ad kölcsön a belga Királyi Szépművészeti Múzeum is, amely a KHM után a második legtöbb Bruegel-festményt birtokolja. A múzeum főigazgatója, Michel Draguet azonban reméli, hogy ez lesz az utolsó nagy Bruegel-kiállítás, mert a törékeny képek mozgatása veszélyes.

A bécsi Bruegel-kiállításon a nyilvánosság elé tárják a flamand festővel kapcsolatban az utóbbi hat évben végzett tudományos vizsgálatok eredményeit is, például a Bruegel téli tájképei című kötetben a képek történelmi hátterét, a 16. századi hétköznapok ábrázolását, az archetipikus télábrázolás máig tartó hatását elemzik.

Id. Pieter Bruegel halálának 450. évfordulója jövőre, 2019. szeptember 9-én lesz.

 

Forrás: MTI
Borítókép: Pieter Bruegel Vadászok a hóban / Wikipedia


tovább ►
ISBN: 9789639765948
Megjelenés: 2009-11-02
méret: 210 mm x 146 mm x 12 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

Október 2-án nyílik Bécsben Pieter Bruegel műveiből nagyszabású tárlat.