Sztálin szent és sérthetetlen?

Visszavonta az orosz kulturális minisztérium az Armando Iannucci rendezte francia-brit fekete komédia, a Sztálin halála című film forgalmazási engedélyét.

Az alkotást zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai, és többen a film betiltása mellett foglaltak állást. Egyelőre nem világos, hogy a premier lefújása a film végleges betiltását jelenti-e, vagy csak a bemutató elodázását bizonytalan időre.
Az orosz kulturális és politikai élet egyes szereplői – köztük Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező, az Oroszországi Filmművészek Szövetségének elnöke és Jurij Poljakov író, a Lityeraturnaja Gazeta volt főszerkesztője, a tárca társadalmi tanácsának elnöke – levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő film bemutatását, és vizsgáltassa meg, hogy az nem hordoz-e szélsőséges nézeteket.
„Nem elég, hogy ez egy olyan alkotás, amelyben nagyon rossz a színészi játék, hanyagok és valótlanok a díszletek, de még meg is rágalmazza hazánk történelmét, egy rosszindulatú és egyáltalán nem helyénvaló, állítólagos vígjáték, amely befeketíti a fasizmust legyőző polgáraink emlékét” – hangzott a keddi keltezésű felhívás.
A levél aláírói szerint a film „olyan információt tartalmaz, amely szélsőségesként értékelhető, és arra irányul, hogy megsértse az orosz (szovjet) ember méltóságát és az embernek a társadalmi és nemzeti hovatartozáson alapuló alsóbbrendűségét propagálja”. A szerzők úgy vélték, hogy a film előzetese sértő módon viszonyul az ország himnuszához (amelynek szövegét egyébként mind annak szovjet, mind pedig orosz változatában Nyikita Mihalkov apja írta).
A levél szerzői szerint a filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való kibocsátása „arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek, és azoknak is, akik még életben maradtak”.
A filmben, amely a Sztálin halála után kibontakozott hatalmi harc szatírája, más ismert színészek mellett szerepel Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough és Jeffrey Tambor.
Az Oroszországban egyelőre betiltott filmszatírát április 12-től vetítik a magyar mozik.

UPDATE:
A tiltás ellenére a moszkvai Pionyer mozi csütörtökön mégis kétszer levetítette a filmet, és közölte, hogy akkor állítja le a jegyárusítást, ha az engedély bevonásáról hivatalos levélben kap tájékoztatást a forgalmazótól, a Volgafilmtől. A következő vetítéseket elvileg február 3-án tartanák meg, ezekre elővételben minden jegy elkelt. Arról, hogy Oroszországszerte hány filmszínház dacolt a tilalommal, egyelőre nem hangzott el tájékoztatás.
A filmszínházak forgalmazási engedéllyel nem rendelkező filmek bemutatása esetén 50-100 ezer rubel közigazgatási bírsággal sújthatók. A szabályozás ismételt megsértése 100-200 ezer rubel büntetést és a mozi működésének 90 napig tartó felfüggesztését vonhatja maga után. (1 rubel jelenleg 4,46 forint.)

Forrás: MTI


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634056874
Megjelenés: 2017-04-26
méret: 197 mm x 142 mm x 12 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„Rosszindulatú vígjáték, amely befeketíti a fasizmust legyőző polgáraink emlékét.”