Monet Bécsben, Bacon és Freud Budapesten

Akik a hideg megérkeztével a szabadtér helyett inkább négy fal közt maradnának, azoknak ajánljuk az idei ősz két legizgalmasabb kiállítását. Az egyiket Budapesten láthatjátok, míg a másikért messzebbre, de azért nem a világ végére, Bécsbe kell mennetek.

A Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című tárlat január közepéig tart nyitva a Budai Várban. A Nemzeti Galéria tárlatán közel kilencven képet tekinthettek meg a 20. századi brit festészet egyik rendkívül meghatározó iskolájának az alkotóitól. A kiállítás a Londoni Iskola olyan kulcsfontosságú alkotóira összpontosít, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff, kitekint azonban a tendencia előzményeire és a kortárs brit festészetre gyakorolt hatására is: bemutatja a brit figurális festészet a 20. század elejétől napjainkig ívelő történetének egyik legfontosabb szálát. A tárlatra jelentős festményeket kölcsönöznek európai és tengerentúli magángyűjtők és közgyűjtemények, és számos mű érkezik a londoni Tate Britain gyűjteményéből is. Bővebben itt olvashattok a tárlatról.
Azért is érdemes most menni a várba, mert a Frida Kahlo-kiállítás is még nyitva tart egészen november 4-éig, így aki ellátogat most a Várba, két legyet is üthet egycsapásra.

 

Lucian Freud: Lány kismacskával / részlet

 

A bécsi Albertina Claude Monet 100 alkotását bemutató tárlatán betekintést nyerhetünk Monet teljes életművébe. A kiállítás az 1860-as évektől az első világháború utáni időszakig született képek közül válogat. A Heinz Widau kurátor által összeállított kiállítás csúcspontja az 1891-es Kazlak-sorozat egyik darabja, melyet a Kunsthaus Zürich bocsátott rendelkezésre, illetve az 1887-es Fiatal lányok a csónakban című kép, amely a tokiói National Museum of Western Art tulajdona. A kiállítást már reggel 9 órától lehet látogatni, az Albertina oldalán pedig online jegyvásárlásra is van lehetőség.
A kiállításról Kovács Bálint tollából remek cikket olvashattok az index.hu-n.

 

mindennapkonyv.hu / MTI / index.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
MINDENNAPI
2018-06-27 09:37:48

Budapest Book Pride – Könyvek homoszexualitásról és LMBTQ emberekről

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-30 14:30:36

Macskabölcsesség tiniknek – Részlet a könyvből

Tovább

Az idei ősz két legizgalmasabb kiállítása.