Mit mond Karl Ove Knausgårdnak Munch?

Műalkotásokról és múzeumokról készült tévésorozat, The Art of Museums címmel, melyben a nézők nyolc nagy múltú intézménybe látogathatnak, nem is akármilyen társaságban. A nyolc részes sorozat epizódjaiban többek közt olyan ismert személyiségek szólalnak meg, mint az író Karl Ove Knausgård vagy a divattervező Vivienne Westwood. A sorozat célja, hogy új, friss szemmel nézzünk a már ezerszer látott műalkotásokra és magukra az intézményekre is. Az új sorozat november 25-én debütál az arte.tv és a német ZDF csatornán.

A sorozat trailere.

 

A sorozatban a műalkotásokról a felkért alkotók nem a művészettörténet komplex nyelvén beszélnek, hanem fesztelen, őszinte és személyes benyomásaikat osztják meg a nézőkkel. Marina Abramović  szerb performansz művész, amikor Norvégiába, arra a helyszínre hívják, ahol Munch leghíresebb képét, A sikolyt festette, létrehozta az ő személyes, saját sikolyait. Vivienne Westwood arról mesél, miképp hatott rá, amikor gyerekként a bécsi Kunsthistorisches Museumban meglátta Diego Velázquez Infanta Margarita Teresaját. Knausgård pedig arról vall, hogy milyen viszonyban van Harcom című ünnepelt regényfolyama Edvard Munch művészetével.
Az új sorozat nemcsak a művészi vizuális élmény demisztifikálására törekszik, hanem arra is, hogy megnyíljanak a múzeumok zárt ajtajai. Matt Lodder brit művészettörténész sajtótájékoztatóján elmondta, hogy meg akarták változtatni a közönség szemében a múzeumok megítélését, azt akarták, hogy az emberek ne valami távoli szentélynek lássák, hanem valami olyannak, ami sokkal közelebb van hozzájuk, mint gondolnák.

A fent említett alkotók mellett  Olafur Eliasson izlandi művész, Katharina Grosse német festő, Wolfgang Joop német divattervező, Norman Foster brit építész, Joyce DiDonato amerikai operaénekes, Sasha Waltz német táncos és koreográfus, Erwin Olaf holland fotós és Julie Mehretu etióp művész szólalnak meg.

 

Forrás: news.artnet.com

Borítókép: christies.com


Knausgaard, Karl Ove

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Műalkotásokról és múzeumokról készült tévésorozat, The Art of Museums címmel.