Kovásznai-kiállítás az Ybl Házban

Az Ybl-ház már azzal is állást foglalt Kovásznai György művészete mellett, hogy egyik helyiségét róla nevezte el, most pedig életműkiállítás rendeztek az épületben az alkotásaiból. Az alkotó filmjeiből, festményeiből, rajzaiból álló válogatás a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig kínál betekintést a művészetébe.

 
A művész Körúti esték '72 című munkája.


A 20. századi magyar művészet kiemelkedő alakjaként számon tartott Kovásznai György 1934-ben született Budapesten; a modernizmusból kiinduló, a nyolcvanas évek neoexpresszionizmusát a hetvenes években már megelőlegező festőművész különleges kísérleti animációs filmek alkotójaként, íróként és költőként is ismertté vált. 1983-ban halt meg, és életműve az akkori időszakot jellemző betiltások és elhallgatások miatt háttérbe szorult. A művész korszakalkotó munkássága napjainkban azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megtörtént az életmű professzionális feldolgozása. Kovásznai festményfilmektől egészen az animációs dokumentumfilmekig különféle megoldásokkal kísérletezett annak érdekében, hogy Budapest különleges atmoszféráját megragadja.

 

Kovásznai György: Mesék a művészet világából.


Kovásznainak a magyar vizuális művészet történetében egyedülálló munkásságából először 2010-ben a Magyar Nemzeti Galériában rendeztek kiállítást, 2011-ben pedig a Szépművészeti Múzeumban a világhírű dél-afrikai művész, William Kentridge videóinstallációjával együtt mutatták be Kovásznai György animációs rövidfilmjeit.
Az Ybl Budai Kreatív Házban most megnyíló emlékkiállításon filmjeihez kapcsolódó munkáiból látható válogatás. A tárlat július 22-ig várja a látogatókat a frissen megújult, Duna-parti épületben.

 

mindennapkonyv.hu / MTI

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

„Kovásznai festményfilmektől egészen az animációs dokumentumfilmekig különféle megoldásokkal kísérletezett annak érdekében, hogy Budapest különleges atmoszféráját megragadja." – kiállítás az Ybl Házban.