Képek és ízelítő a Sally Rooney világsikerű regénye alapján készített filmsorozatból

A Normális emberek, melynek egy ideje már készül a filmes adaptációja, Sally Rooney második regénye, amelyet jelöltek a 2018-as Man Booker-díjra, később pedig elnyerte a Costa-díjat, és további rangos elismeréseket, úgymint a brit Specsavers Nemzeti Könyvdíjat A legjobb nemzetközi szerző kategóriában, illetve jelölték a Women's Fiction könyvdíjra (2019), és végül, de nem utolsó sorban a Times Az év legjobb regénye kategóriában a Number 1 Sunday Times Bestseller – Az év regénye elismerésben részesítette.

Az írónő könyveiről

Sally Rooney Dublinban él. A Stinging Fly című, félévente megjelenő irodalmi magazin szerkesztője.

Első, Baráti beszélgetések című kötetével, mely áprilisban magyarul is megjelenik a 21. Század Kiadó gondozásában, 2017-ben elnyerte a Sunday Times/PFD fiatal írók díját, míg a Vogue, a Slate, a Buzzfeed és az Elle Az év legjobb könyvei közé válogatta, illetve jelölték Dublini nemzetközi irodalmi díjra is.

„Frances hidegfejű, szenzitív fiatal nő, Dublinban tanul, írói pályáját építgeti. Legjobb barátnője a szépséges Bobbi, aki öntelt és hiú ember. Egyik este megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances be kell vallja magának, mennyire imponál neki az idősebb nő ízléses otthona és jóképű férje, Nick. Frances és a férfi flörtölni kezdenek, de kalandjuk, ami kezdetben szórakoztató csacskaságnak tűnik, később fájdalmas érzésekhez vezet... A Baráti beszélgetések hibátlanul megkomponált, csalafinta humorú történet a fiatalok életének veszélyes pillanatairól, hiteles érzéseikről. Rooney regényében feltárja, milyen bonyodalmakat szülhet a nők közötti barátság.

Második könyve, a Normális emberek „[b]ámulatos és bölcs fejlődésregény, egy magasfeszültséggel lesújtó első szerelem története. Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Conell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. Érettségi után mindketten ugyanarra az egyetemre kerülnek, és a későbbi években sem sodródnak el egymás mellől. Kapcsolatuk egyre összetettebbé és ellentmondásosabbá válik, kimondatlan feszültségekkel telítődik. Sally Rooney szűkszavú, visszafogott prózájában briliáns pszichológiai érzékkel, olykor kegyetlen, máskor gyengédebb jelenetekben mutatja be a vidéki kisvárosból származó, eltérő vagyoni helyzetű két fiatal társadalmi beágyazottságát, családi hátterét és baráti körét.

 

A sorozatról

A Radio Times cikke alapján a 12-szer 30 perces dráma epizódjait Írországon belül Dublinban és Sligóban forgatták, illetve egyéb olasz helyszíneken is vettek fel jeleneteket. A sorozat egyik érdekessége, hogy Rooney maga is részt vett a munkálatokban, hat epizód megírásában vállalt szerepet. Nemcsak, hogy együtt dolgozott a forgatókönyvírókkal (Alice Birch és Mark O'Rowe), de ő az egyik producere is a sorozatnak, így jó esély nyílik rá, hogy a végeredmény hiteles lesz.

„Nagyon kiváltságosnak érzem magam, hogy ilyen rendkívüli csapattal dolgozhatok a könyvem adaptációján. Nagy érdeklődéssel várom az új forma kihívásait, és hogy az eddigiektől eltérő módon gondoljak a karaktereimre, és az ő életükre. Lenny Abrahamson munkásságát régóta csodálattal figyelem, különleges kiváltságnak érzem azt, hogy az ő oldalán működhetek közre a filmes átdolgozáson. Nagyon izgatott vagyok, miként lehelünk új életet a képernyőn keresztül a történetbe.”

 

A szerző fotója.

 

A sorozat rendezője, a Szobáért Oscar-díjra is jelölt rendező, Lenny Abrahamson úgy nyilatkozott, hogy a két fő epizód már elkészült, és kifejezetten olyan színészeknek akart lehetőséget adni, akiknek ez a szerep lehetőséget nyújt a kiugrásra. A sorozatban végül Marianne-t a Világok harcának színésznője, Daisy Edgar-Jones alakítja, Connellt pedig egy újonc, Paul Mescal játssza, akinek ez lesz az első televíziós szerepe.

Abrahamson azt is elárulta, hogy úgy érzi, Daisy Edgar Jones és Paul Mescal személyében talált két olyan fiatal színészt, akik élénken meg tudják ragadni Marianne és Connell karakterét, és életre keltik az elmélyült és gyönyörű kapcsolatot a történet középpontjában. Az is nagyon kedves a rendező számára, hogy lehetősége adódik ismét arra, hogy Írországban fényképezhessen, és egy igazi ír történetet mesélhessen el a külföldi kaland nyomán.Az itt található film- és TV-ipar tehetséges és elkötelezett emberekkel van tele, akik egymást segítve vetekszenek a világ legjobbjaival.”


A Normális emberek első hivatalos előzetese.

 

A forgatás nyilvános képei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mindennapkonyv.hu / Radio Times / konyves.blog.hu

A képek forrása: Twitter.

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155915741
Megjelenés: 2020-02-18
méret: 214 mm x 154 mm x 27 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9786155915888
Megjelenés: 2019-06-18
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„Nagyon kiváltságosnak érzem magam, hogy ilyen rendkívüli csapattal dolgozhatok a könyvem adaptációján. Nagy érdeklődéssel várom az új forma kihívásait, és hogy az eddigiektől eltérő módon gondoljak a karaktereimre, és az ő életükre.”