Ismét Dead Can Dance koncert lesz Budapesten

Hét év után ismét Dead Can Dance koncert lesz a Papp László Budapest Sportarénában. A világzene egyik kultikus csapata jövőre, 2019. június 19-én lép fel. A zenekarnak novemberben jelenik meg új, kilencedik stúdiólemeze Dionysus címmel, és A Celebration – Life & Works 1980-2019 című turnéja keretében zenél majd nálunk.

A Lisa Gerrard énekesnő és Brendan Perry multiinstrumentalista által alkotott csapat 1981-ben alakult Ausztráliában. A jellegzetes Dead Can Dance-es világzenei hangzást a neoklasszikus, emelkedett muzsika jelenti, amely a nyolcvanas évek közepétől teljesedett ki és felfedezhetőek voltak benne arab-bizánci elemek, középkori spanyol, kelta, ázsiai és dél-amerikai hatások egyaránt. Hét lemezt készítettek 1996-ig, amikor felfüggesztették működésüket. 2005-ben ismét összeálltak egy turnéra, 2012-ben pedig egy új stúdióalbum is született Anastasis címmel.
Ezután újabb hosszabb szünet következett, majd a Dead Can Dance 2016-ban Eleusis címmel írt dalt, hogy támogassa Eléfszina görög város pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre (ezt harmadmagával el is nyerte).

 

A zenekar Kiko című dalához készült videó.


A még készülő, Dionysus című albumukat azok a régi múltra visszatekintő európai tavaszi és őszi fesztiválok ihlették, amelyek Dionüszosszal kapcsolatosak. Az anyag előtérbe helyezi azokat a rítusokat és rituálékat, amelyeket a görög istennek tulajdonítanak. A lemez hét mozzanata Dionüszosz mítoszának és kultuszának hét különböző arcát mutatja be. A zenei forma az oratórium, amelynek spirituális és világi részei is vannak. A zeneszerző Brendan Perry a természet hangjaiból merített ihletet. Ahogy a Dead Can Dance korábbi lemezein, a Dionysuson is a világ különböző népeinek hagyományai, és azok ütemei játsszák a főszerepet. Hallhatóak svájci kecskepásztorok, új-zélandi méhkasok, mexikói és brazil madárhangok is.

Forrás: MTI
Fotó: flickr.com

 


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Hét év után Lisa Gerrard és Brendan Perry újra fellép a Sportarénában.