Hatvankilenc évesen lett világhírű fotós

A 125 éve született Jacques Henri Lartigue (1894–1986) francia festő számára, a hatvankilenc éves korában a New York-i Museum of Modern Artban (MoMA) megrendezett egyéni kiállítása hozta el a világhírt. Hatéves korától fotózott, elsősorban a maga örömére. Színes felvételeiből Life in Color címen nyílik kiállítás Budapesten, a Capa Központban.

A látás öröme
Lartigue-ot minden érdelte, kíváncsisága határtalan volt. Elbűvölték az átélt élmények, szituációk és az észrevett vizuális összefüggések egyszeriségének fényképben való megőrzésének lehetősége. Nemcsak a látás öröme, a képalkotás izgalma ejtette rabul, hanem magának a technikai eszköznek – a fényképezőgépnek – a használata és lehetőségeinek teljes tárháza.

 

Jacques Henri Lartigue: Bibi l’île Saint-Honorat-ban. / Forrás: capacenter.hu

 

Életöröm

A technikai fejlődés vívmányai, a repülés, az autóversenyek, a sebesség, a társasági élet, a nők, a szépség, az utazás voltak központi témái. A mindennapok apró csodáit, a dolgok, a fények elbűvölő együttállásait mindannyiunk emlékévé varázsolta. Fittyet hányt a fotográfiai konvenciókra, úgy fényképezett, ahogy a szíve diktálta, öröm volt számára a megismerés, a fényképezés és maga az élet.

Lartigue az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a huszadik század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg.


Óriási hagyaték
Teljes fotográfiai életműve mintegy százhúszezer negatívból, üveglemezekből, diafilmekből, mozgóképekből és 126 szöveggel ellátott fotóalbumból áll. A Life in Color kiállítás az életmű mintegy egyharmadát jelentő színes felvételekből való válogatás, amelyben nemcsak életének meghatározó kapcsolatai, utazásai és mindennapi eseményei, hanem a színes filmre fényképezés különböző technikáival való kísérletezése is nyomon követhetőek.


Lartigue Budapesten
A kiállítást június 6-án 18 órakor Charler-Antoine Revol, a Donation Jacques Henri Lartigue képviselője nyitja meg, majd Csiszek Gabriella, kurátor tart tárlatvezetést. A képeket június 7. és szeptember 1. közt mindennap 11 és 19 óra között tekintheti meg a nagyközönség. További részletek, jegyek itt.

Forrás: capacenter.hu


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-09-20 16:35:34

Ne sajnáld, ha rágja, ha tépi, épp olvasni tanul

Tovább
HÍREK
2019-04-05 10:54:58

1,4 millióval több szó: ennyit jelent az esti mese

Tovább
INTERJÚ
2019-12-22 14:38:23

Hidas Judit könyvlistája

Tovább

A 125 éve született Lartigue fotói a Capa Központban.