Bacon, Freud és Auerbach Budapesten

Közel kilencven képet bemutató tárlat érkezik Budapestre ősszel, amely a 20. századi brit festészet egyik meghatározó vonulatát mutatja be és a figurális festészet történetére fókuszál, különös tekintettel a Londoni Iskola alkotóira. A kiállítás jelenleg a londoni Tate Britainben tekinthető meg augusztus 27-ig.

A kurátorok a legismertebb alkotókon: Francis Baconön és Lucian Freudon túl más, XX. századi és kortárs művészek, például Frank Auerbach, R. B. Kitaj és Paula Rego műveit is kiállítják. A tárlat Bacon, Freud és a Londoni Iskola címmel október 5. és 2019. január 14. között a Magyar Nemzeti Galériában lesz látható.
A Tate igyekszik nemzetközi intézmények széles körével együttműködni, különösen a vándorkiállítások esetén, melyek elsősorban Nagy-Britanniában élt és tevékenykedett művészek munkáira fókuszálnak. A Tate Britain kurátorai a budapesti kiállítás tervezésében és anyagának kiválasztásában szorosan együttműködtek magyar kollégáikkal. A vendégtárlaton szereplő képek nem egytől egyik ugyanazok, mint a Tate Britainben látható kiállítás képei. Részben nem áll mindegyik rendelkezésünkre, részben akadályt képeznek az építészeti adottságokra és a termek méretére vonatkozó speciális előírások is. Ettől függetlenül a Londonban kiállított festmények többsége az októberben nyíló budapesti tárlaton is látható lesz.

 

Forrás: artportal.hu és mng.hu


Ez is érdekelhet:

HÍREK
2018-09-06 10:18:21

52 fontos magyar könyv – Nyáry Krisztián szerint

Tovább
HÍREK
2019-11-29 11:10:22

Babits Mihály életművéről konferencia december elején a PIM-ben

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

90 kép a Londoni Iskola alkotóitól.