Az ismeretlen Kahlo – Fotókiállítás a Műcsarnokban

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílik kiállítás a világhírű festőművész édesapjának munkáiból a Műcsarnokban. Guillermo Kahlo Mexikóban fotográfus ikon, de munkásságát a nemzetközi fotóművészeti színtéren is nagyra értékelik.

Új perspektívák
A kiállított képek zöme építészeti fotográfia, ennek volt jelentős mestere Guillermo Kahlo, de Fridáról készített portréi is megjelennek. A német származású alkotó képei megelőzték korukat, az acélszerkezetre épülő épülettípusok futurisztikus módon jelennek meg nála. Nem csak az 1900-as évek első évtizedeinek monumentális mexikói építkezését örökítette meg, de évszázadokkal korábbi épületeket, templomokat is.
A kiállítás egyik képe azt a kápolnát mutatja, amely a világ legnagyobb, Krisztus előtt épült piramisának tetején áll. Kahlo fotózott barokk templomokat is, e képeken természetes módon szövődik össze az Európában megszokott túldíszített barokk templombelső és -homlokzat az indiánkultúra vizuális világával.

 

Az ötéves Frida édesapja fotóján. / Forrás: vintag.es

 

Frida és Guillermo

Számos fotó elkészültének részese volt lánya, Frida is, aki gyerekként, majd fiatalként ott volt apja több országjáró utazásán. Frida apja 1941-ben bekövetkezett halála után tíz évvel festette meg Guillermo portréját, amelyre a rá jellemző szignószövegben rejtélyes módon a fotós magyar-német származásáról írt. A kiállítás nem pusztán Mexikóról szól, hanem a két művész sokrétű kapcsolatáról is.

A tárlat szeptember 22-ig lesz megtekinthető a Műcsarnok Kamaratermében.
Jegyár: 1300 HUF

 

mindennapkonyv.hu / MTI


tovább ►
ISBN: 9783836512640
Megjelenés: 2015-11-05
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2018-05-02 11:28:36

Anya csak egy van, könyv viszont számtalan – 9 könyv anyák napjára

Tovább
INTERJÚ
2019-02-13 09:54:37

„Én sem egy tündérmesében cseperedtem” – Interjú Ozsgyáni Mihállyal

Tovább
INTERJÚ
2020-01-06 16:30:29

Károlyi Csaba kedvenc könyveinek listája

Tovább

Ez a Kahlo nem az a Kahlo – Mexikó a Műcsarnokban.