A Kisasszonyok legújabb filmes adaptációja már látható a magyar mozikban

Louisa May Alcott regényét legelőször 1933-ban, aztán 1949-ben, majd 1994-ben dolgozták fel, igazi sztárgárda szerepeltetésével – akkor Wynona Ryder, Kirsten Dunst és Claire Danes, illetve Christian Bale főszereplésével –, és az összesen nyolc Oscar-jelölésből kettőt sikerült is díjra váltani. A Greta Gerwig írta és rendezte legújabb verzió egymagában ért el hat jelölést, ami több mint beszédes adat. Az amerikai gyártású film 2020. január 30-án került a magyarországi mozikba.

Az előzményekről

Talán kevesen tudják, hogy az amerikai irodalom egyik legtöbbet forgatott műve, modern klasszikusa, Louisa May Alcott Kisasszonyok című regénye felkérésre, rekord idő alatt készült. Az írónő kevesebb mint három hónap alatt, alapvetően a pénzkereset reményében írta meg, azonban hogy minél gyorsabban végezzen, a regény szereplőit saját családjáról mintázta, így a könyv részben önéletrajzi alkotás is lett. A szereplők valósághű ábrázolása meghozta számára a sikert. Később megírta a történet folytatásait is Jó feleségekFiatalurak és Jo fiai címen.

 

A sztoriról

A négy March nővér – Meg, Jo, Beth és Amy – egy új-angliai településen, nehéz anyagi körülmények között élnek édesanyjukkal, miközben apjuk a polgárháborúban szolgál tábori lelkészként. A lányokat rengeteg kaland és váratlan balszerencse éri, és a sok tapasztalat révén egyre jobban kirajzolódik a személyiségük: a józan és megfontolt Meg társaságszerető, a fiús Jo imádja a könyveket, a szégyenlős Beth-et a zenélés érdekli, a kissé önző Amynek pedig művészi hajlamai vannak. A szegénységben élő lányok, miközben egymással civakodnak, veszekednek, különféle kalandokba keverednek, mindig törekszenek arra, hogy megőrízzék a családi békét, harmóniát. Alcott bemutatja, hogy a nők szeretete és kemény munkája tartja össze a családot, és hansúlyozza, amíg képesek vagyunk egymást támogatni és a munkában örömünket lelni, addig nem számít, hogy mennyire vagyunk tehetősek.

 

A kontextusról

A Kisasszonyok lányregénynek íródott, ám mára az egyik legismertebb amerikai klasszikusként ismert, amely női írók generációinak adott ihletet, és számos film- és egyéb feldolgozás készült belőle. Louisa May Alcott (1832-1888) a Kisasszonyokon kívül több, gyermekkori élményein alapuló klasszikus regényt is írt, és a szüfrazsett mozgalomban is tevékenyen részt vett. A könyv végén található szerzői életrajz, és egy, a cselekményről szóló kvíz plusz ajándék az olvasónak.

 

A film lehetséges értelmezési kerete

Greta Gerwig előző filmjéért, a Lady Birdért is már Oscar-díjra jelölt rendező és forgatókönyvíró, korábban aktív színésznő felforgató stílusa és újraértelmezései minden bizonnyal sikeresen hidalják át az időbeli távolságot irodalmi forrás és filmes adaptáció között, valószínűleg annak is köszönhetően, hogy a női emancipáció ügyében és ügyéért való felszólalásnak az utóbbi években egyre nagyobb tere és kereslete is van, és ennek köszönhetően az eltérő vérmérsékletű karakterek identitáskeresése minden eddiginél őszintébben, a kosztümös jelleg ellenére is provokatív módon jelenhet meg. A stáblistán nem kisebb nevek szerepelnek, mint Meryl Streep, Laura Dern, Emma Watson, Louis Garrel, vagy a még fiatalabb generációból Saoirse Ronan és Timothée Chalamet.

 

A film magyar előzetese.

 

Oscar-jelölések

A filmet hat kategóriában is jelölték: a Legjobb film, a Legjobb női színész (Saoirse Ronan), a Legjobb női mellékszereplő (Florence Pugh),  a Legjobb adaptált forgatókönyv (Greta Gerwig), a Legjobb eredeti filmzene (Alexandre Desplat) és a Legjobb jelmez (Jacqueline Durran) kategóriáiban.

A 92. Oscar-díjátadó gálára február 9-én, Los Angelesben kerül sor, helyi idő szerint 17:00 órától (hazai idő szerint ez február 10-ei, hajnali két órás kezdést jelent). A ceremónia alatt az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája 24 kategóriában díjazza az alkotásokat.

 

 

A fejlécképek forrásai (1, 2).


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634036340
Megjelenés: 2022-10-12
méret: 205 mm x 136 mm x 35 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632674018
Megjelenés: 2018-10-10
méret: 20 mm x 135 mm x 204 mm
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632674018
Megjelenés: 2018-09-11

Louisa May Alcott

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Greta Gerwig a Lady Birddel nagyot alkotott, és úgy tűnik, Louisa May Alcott klasszikusa szintén jó kezekben van nála, erről tanúskodik a hat Oscar-díjra jelölés ténye is.