40 éve halt meg Elvis, és más érdekességek a nagyvilágból

E heti beszámolónk első részében olvashattok Elvis halálának évfordulójáról, a Sziget Fesztiválról, két magyar filmről, melyek rangos külföldi díjakra esélyesek, illetve az Apple-ről, mely jövőre tíz showműsor gyártását tervezi.

40 éve halt meg Elvis, és más érdekességek a nagyvilágból


E heti beszámolónk első részében olvashattok Elvis halálának évfordulójáról, a Sziget Fesztiválról, két magyar filmről, melyek rangos külföldi díjakra esélyesek, illetve az Apple-ről, mely jövőre tíz showműsor gyártását tervezi.

 

40 éve halt meg Elvis
Világszerte virrasztásokkal, filmekkel emlékeztek az alig 42 esztendősen elhunyt Presley-re. Amerikaiak ezrei vándoroltak memphisi villájához, ahol a síremléke is áll. Elvis egészen hatalmas hatást gyakorolt a kor tömegkultúrájára. Ő volt az amerikai álom megtestesítője, aki teherautósofőrből lett globális popsztár. Menedzsere hozta divatba az első merchandise termékeket. Élete, halála, művészete is nagyszabású és végzetes volt. A sztárra Magyarországon is emlékeztek, felidézték, hogy Elvis Presley 1957 januárjában egy televíziós műsorban arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz sorsú magyaroknak. Sokat elárul az ismertségéről és hatásáról, hogy 26 millió svájci frank értékű adomány gyűlt össze.


Véget ért a Sziget
A Sziget ezúttal is látványos end show-val, Dimitri Vegas és Like Mike tűzijátékkal körített dj-koncertjével ért véget, viszont a 450 ezres összlátogatószám mintegy tíz százalékos csökkenést mutat a tavalyi rekordadathoz, a 496 ezerhez képest. Gerendai Károly bejelentette, hogy háttérbe vonul, mivel a Providence Equity Partners amerikai befektető idén év elején a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi, 70%-os tulajdonosa lett. Az idei Szigetre több hollywoodi sztár is ellátogatott, köztük Ashton Kutcher, aki a vizes vébé után a fesztiválon szórakozott feleségével, Mila Kunisszal.


Magyar filmek a világ körül
Európai Filmdíjra esélyes Simonyi Balázs Ultra című dokumentumfilmje. Az Ultra öt versenyző heroikus küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen. A rendező-sportoló eddig négyszer teljesítette a 246 kilométeres, Athéntól Spártáig tartó, embert próbáló távot.
Freund Ádám Földiek című rövidfilmjét pedig a Diák Oscar-díjra (Student Academy Awards) jelölte az Amerikai Filmakadémia a külföldi film kategóriában. Főszereplője egy 12 éves kisfiú, Ábel, akinek családtagjai mintha az univerzum legtávolabbi pontjain élnének. Amikor azonban a hobbifeltaláló apa valóban kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik.

Az Apple a műsorszolgáltató iparágban
Az óriáscég bejelentette: jövőre körülbelül egymilliárd dollárt szán műsorgyártásra. Ez körülbelül a  fele annak, mint amit a Time Warner cég leányvállalata, a prémium mozicsatornákat működtető HBO tavaly költött tartalomszolgáltatásra. A tervek szerint az Apple egyedül jövőre tíz showműsort gyárt vagy vásárol majd. Sajtóhírek szerint már tárgyalnak Hollywood ismert színészeivel a leendő forgatásokról.

FORRÁS: MTI


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789630594196
Megjelenés: 2013-11-21
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Az Apple lesz az új HBO?