Lenne-e fantasy nélküle? – 80 éves A hobbit

Bilbo Baggins kalandos utazásának története, A hobbit 80 éve került a könyvesboltokba.

Peter Jackson monumentális filmes vállalkozása óta a legtöbben A hobbitot A Gyűrűk Ura spin-offjának tekintik, pedig az tagadhatatlanul gyermekkönyvnek íródott, és sokkal több, mint puszta előzmény. Jelentőségét a modern zsánerirodalomban, és különösen a fantasy műfajban nem lehet túlértékelni.
A fantasynak voltak előzményei az irodalomban már Tolkien előtt is, hiszen  Lewis Carroll, Robert E. Howard vagy épp Edgar Allen Poe munkássága előképe volt mindannak, ami a 20. század második felében terebélyesedett, majd napjainkban teljesedett ki. Tolkien megkerülhetetlenné vált, ha fantasyról beszélünk. Parafrazálva a Gogolra vonatkozó mondást, mindenki az ő köpönyegéből bújt elő. Beszéljünk akár George R. R. Martinról akár Terry Prachettről vagy Patrick Rothfussról. Hiszen az alapvető építőelemek mindig visszatérnek, melyeket ő használt elsőként. Különféle fantasztikus emberszabású lények: elfek, törpök, orkok és goblinok; az óriási szörnyek: polipok, sárkányok és pókok. Egy középkorihoz nagyban hasonlító ismeretlen világ, melyet a Gonosz fenyeget, de megjelennek hőseink, akik mindent megtesznek azért, hogy megmentsék.

 



Napjaink egyik legnépszerűbb fantasy sorozata, A tűz és jég dala könyvben és a Trónok harca a képernyőkön is ezeket az összetevőket használja. Igaz egy kicsit másképp. A hangsúlyok máshol vannak, de az alapok egyeznek.
Mint minden jó mítosz,
A hobbit is először élőszóban hangzott el. Tolkien fiainak, Johnnak, Michaelnek és Christophernek mesélte a húszas évék végén. Nyolc évvel később George Allen & Unwin adta ki a The Hobbit első 1500 példányát. December végére mind elkelt. De az igazi sikert az 1954-ben megjelenő trilógia, A Gyűrűk ura hozta meg számára.

Könyveit manapság olvasók százai teszik le, mert leírásai hosszúak, a történet nem elég pörgős, ráadásul vannak, akik azzal vádolják a könyveket, hogy nőgyűlölő és rasszista szemszögből ábrázolják a világot, hisz a jó fiúk általában fehérek és európaiak, míg a csúnya orkok sötét bőrűek és az aranyéhes törpék emlékeztetnek a mérgező zsidó sztereotípiákra. Pedig Tolkien bigott keresztény létére fajok közti szerelemről is ír könyveiben, a tündeszexről pedig tanulmányokat közölt.

A negatív felhangok ellenére A hobbit kitart. Évről évre olvasók ezreit ragadja magával a mese, míg a műfaj művelői számára továbbra is etalon marad.

FORRÁS: theguardian.com


tovább ►
ISBN: 9789632278551
Megjelenés: 2017-12-08
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789634055464
Megjelenés: 2016-12-05
méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm

J. R. R. Tolkien

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Szerinted is rasszista és nőgyűlölő volt Tolkien?