1000 dal, 30 lemez – Kaláka 50

Egy éven át ünnepli fennállása 50. évfordulóját a Kaláka együttes. A jövő novemberig tartó időszakban lesznek magyar fellépések és fesztiválok, külföldi turnék és új lemez is, a sorozatot lezáró dupla Müpa-koncertre pedig egy év múlva kerül sor.

A Kossuth-díjjal elismert Kaláka Ady Endre, József Attila, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Lackfi János, Weöres Sándor verseinek megzenésítéseivel lett népszerű. Eddig mintegy harminc lemezt készítettek, a következő jövőre jelenik meg Őszi rigódal címmel. Ezen új és eddig hanghordozón nem kiadott Kaláka-dalok szerepelnek: a címadó Áprily Lajos-vers mellett többek között Oláh János, Ady Endre, Szabó T. Anna, Lackfi János megzenésített művei mellett a már régóta énekelt Örkény-egyperces, a Rossz álom is hallható lesz.

A folkzenekar 1969. november 26-án alakult Budapesten, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs és Bencze Gábor mellett az évek során olyan zenészek játszottak benne, mint Huzella Péter, aki húsz évig volt a zenekar tagja, vagy Kobzos Kiss Tamás és Tzortzoglou Jorgosz, valamint az ismert színművész Mikó István. Az ötlet, hogy legyen egy zenekar, amelyik énekelt verseket ad elő, Mikó Istvántól származik, aki Gryllus Dániellel együtt alapította a zenekart. 

József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat című verse a Kaláka előadásában.

 

A jubileumi évet szombaton kezdik a Marczibányi Téri Művelődési Központban, ahol a zenekar volt tagja, Huzella Péter lesz a vendég. Január 28-án a Vigadóban ünnepli Kiss Anna költőnő 80. születésnapját, ugyanis az együttes a kezdetektől fogva zenésíti meg és énekli Kiss Anna költeményeit. Jövő májusban a Vigadóban és Kolozsváron Bogdán Zsolt kolozsvári színésszel közösen tartanak emlékestet az idén júniusban elhunyt Kányádi Sándor 90. születésnapja alkalmából.
2019 júniusban megrendezik a 40. Kaláka Fesztivált Egerben, júliusban fellépnek a magyarföldi Fatemplom Fesztiválon és Kapolcson a Művészetek Völgyében, a Kaláka Versudvarban. 2019 őszén pedig Dél-Amerikába utaznak, hogy az ottani magyar diaszpórának zenéljenek. A tervek szerint Argentínában, Brazíliában, Chilében, Uruguayban és Peruban lesznek fellépések.
Az évad záróeseménye 2019. november 30-án lesz. Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közösen játszanak, ahol bemutatják a Hangol már a zenekar című műsorukat. Az esti gálán a Kaláka nagykoncertet ad vendégművészek közreműködésével.

mindennapkonyv.hu / MTI
Fotó: Kaláka együttes Facebook oldala

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789633412374
Megjelenés: 2017-05-15
méret: 215 mm x 215 mm

Kaláka együttes

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Ha énekelt vers, akkor Kaláka.