Versek a falakon – Renegátlástalanok

Budapest több pontján találhattok verseket a buszmegállókban, villamosmegállókban, melyeket egy Y-generáció tagjait tömörítő mozgalom, a Renegátlástalanok aktivistái ragasztottak fel. A mozgalom kezdetben a politikát vitte, manapság azonban inkább a művészetet viszik az utcára.

Videó a Vers Osztásról.


A csapat koncepciója tulajdonképpen a JCDecaux novellapályázatához hasonló. Ahogy a francia multi professzionális keretek közt, addig a tinédzser aktivisták nyomtató, kisolló és cellux segítségével vitték a művészetet az utcára. A kiragasztott versek közt megtalálhatjátok Nagy László, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János és Varró Dániel műveit, valamit a mozgalom tagjainak saját szerzeményeiket is.

 

 Varró Dániel verse a Boráros téren.

 

A mozgalom az utcai politzálástól jutott el az utcai művészet gondolatáig. A Renegátlástalanok egy pártállástól független, közösségteremető, közösségszervező művészeti csoportulás, mely a főváros mellett már Mikolcon is jelen van. Gerilla akcióik mellett több intézményi kezdeményezés – mint például a múlt hétvégén nyílt éjjel-nappal látogatható Capa tárlat, a Múzeumok éjszakája és az Olvasás északája – valósul meg, ami az utca emberéhez közelebb hozza művészetet, hiszen az embereket egyre kevesebb dolog, ügy köti össze. Az egyik utolsó ilyen a magyar költészet és irodalom, ezért érdemes a klasszikus és kortárs szerzőket is forgatni. Hisz minél többen minél több művet ismerünk, annál közelebb kerülünk egymáshoz is.

 

Hományi Péter

Borítófotó: Renegátlástalanok Facebook oldal


Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Az Y-generáció az utcára viszi a kultúrát.