Valós személy volt a Lolita ihletője

Vladimir Nabokov világhírű regényét, a Lolitát a regény Stenley Kubrick 1962-es és Adrian Lyne 1997-es filmadaptációja tette kultregénnyé, hősét pedig popkultúrális ikonná. A könyvben egy felnőtt férfi, Humbert Humbert beleszeret a mindössze tizenkét éves Doloresbe, akinek feleségül veszi az anyját, hogy minél közelebb kerülhessen hozzá. Regényével Nabokov óriási sikert aratott, mégsem köztudott, hogy a mű megszületését valós események inspirálták.

Adrian Lyne 1997-es filmadaptációjának előzetese.

 

Szeptember első felében jelent meg az Egyesült Államokban Sarah Weinman könyve, a The Real Lolita, mely Sally Horner, az igazi Lolita tragikus történetét beszéli el. 1948 márciusában a tizenegy éves kislány besétált egy camdeni boltba, ahonnan egy naplót szeretett volna ellopni. Egy középkorú férfi erre megrángatta a kezét, és azt hazudta, hogy ő egy FBI-ügynök, aki le fogja tartóztatni Sallyt, ha nem úgy tesz, ahogyan mondja. Sally nagyon félt, de ez alkalommal még elengedte őt a férfi.
Három hónappal később azonban, amikor az iskolából hazafelé tartott, feltűnt mellette ugyanaz az ember, és megfenyegette: mondja azt otthon, hogy ő egy iskolai barátjának az apja, aki vakációt ajánlott fel neki és más gyerekeknek. Sally így is tett, az anyja pedig hitt neki.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Vladimir_Nabokov_1960s.jpg

Nabokov portréja / Fotó: Wikipedia


Június 14-én az anyja elvitte Sallyt a Camdeni buszállomásra, ahonnan együtt utazott el az ismeretlen férfival, akit a hatóságok Frank La Salleként emlegettek. La Sallét csak pár hónapja engedték ki a börtönből, miután öt 12 és 14 év közötti lányt megerőszakolt. Sallyt 21 hónapig tartotta fogva elrablója, Atlantic Citybe, Baltimore-ba, Dallasba és San Joséba is elvitte magával, ahol végül sikerült őt kiszabadítani.
A lány nem sokkal később, tizenöt éves korában egy autóbalesetben tragikusan elhunyt. Halála az USA-ban nemzeti szenzáció lett, az újságok írtak róla, így jutott el a hír Nabokovhoz, akit Sally története inspirált a Lolita megírására. Frank La Sallét 30 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.
Nabokov utal is a Lolitában az eredeti tragédiára, ugyanis hőse monológjában említi Frank La Salle és Sally Horner nevét is.

 

mindennapkonyv.hu / blikk.hu

Borítókép: nextprojection.com

 


tovább ►
ISBN: 9780241951644
Megjelenés: 2016-08-25

Vladimir Nabokov

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Valós történet inspirálta a Lolita íróját.