Valós események inspirálták a Kedvencek temetőjét

Nemrég interjút adott Stephen King az Entertainment Weeklynek abból az alkalomból, hogy mozikba került a Kedvencek temetője című regényének új filmváltozata. Az interjú során elárulta, hogy a regény története, a természetfeletti momentumokat leszámítva, valós élményein alapul.

Ahogy a Kedvencek temetőjének főszereplői, egy négytagú család – az orvos apa új munkahelye miatt – költözik egy álmos Maine állambeli kisvárosba, úgy Kingék is, mikor az író munkát kapott az egyetemen, a hetvenes évek közepén költöztek ugyanoda. A regényben és valóságban is a ház közelében található a kedvencek temetője, ahogy az a forgalmas út is, ahol elütik ill. elütötték a regénybeli lány és King kislányának a macskáját. A könyvben fontos szerepet kap egy különös szomszéd öregúr. Az ő alakját is a valóságból kölcsönözte az író, ugyanis nem sokkal odaköltözésük után ismerkedtek meg egy rokonszenves szomszéd öregúrral, aki sokat tudott a környék múltjáról.

A regény ötlete akkor merült fel Kingben, amikor kislánya éjjel a garázsban a macskáját gyászolta. Arra gondolt: „mi lenne, ha a macska visszajönne a kedvencek temetőjéből?”. Miután olvasott a környéken hajdan élt algonkin indiánok mitológiájáról, kezdett körvonalazódni benne a regény ötlete. Annyira inspiráló volt számára a valóság és az abból sarjadó fikció ötlete, hogy több, a család tagjai között elhangzott beszélgetést is beemelt a könyvbe.

 

A regény 2019-es filmadaptációjának magyar előzetese.

 

King eredetileg nem is akarta kiadni a könyvet, de mikor a patinás Doubleday Kiadó a Carrie sikere miatt évi 50 ezer dollárt ajánlott neki, ha hozzájuk szerződik, ami nagyon sok pénz volt egy fiatal szerzőnek, úgy döntött, hogy a Kedvencek temetőjével fog debütálni náluk.

 

mindennapkonyv.hu / hirado.hu / ew.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789635040094
Megjelenés: 2019-03-18
méret: 200 mm x 122 mm

Stephen King

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„Mi lenne, ha a macska visszajönne a kedvencek temetőjéből?”