Válás egy nő szemszögéből – Finy Petra Akkor is című regénye a Könyvfesztiválon

Telt ház volt a Votisky Zsuzsa teremben szombat kora délután, a Könyvfesztivál harmadik napján, ugyanis ekkor mutatták be Finy Petra új regényét, az Akkor ist. Az írónőt Jakupcsek Gabriella kérdezte.

A rendezvény elején Finy Petra Jakupcsek Gabriella kérésére pár mondatban elmondta, hogy a könyv egy középkorú nőről szól, akit férje és gyermekeinek apja egy nap elhagy egy másik nőért. A beszélgetés rögvest Sára, a regény főszereplőjére terelődött, aki a történet kezdetén naivan, a világ dolgaira vakon éli mindennapjait, mindaddig, amíg nem szembesül azzal, hogy elhagyták. A könyv az ő fejlődésregényeként is olvasható, melyben eszmélését követhetjük nyomon.

 

 Jakupcsek Gabriella

 

Az írónő generációját túlterheltnek, hajszoltnak látja. Nem foglalkoznak magukkal és egymással eleget, és ezt általában a párkapcsolatok sínylik meg, míg végül patyomkin házasságokká válnak. A regénybe beledolgozta saját és ismerősei barátai tapasztalatait is. Hősei kapcsán elmondta, hogy prototípusokat használt. Sára, a férj, a szomszéd bácsi, aki egyébként a történet egyik kulcsfigurája, mind-mind napjaink jellegzetes alakjai.

Jakupcsek Gariella a regény kapcsán kiemelte, hogy egy percre sem engedi el az olvasóját, aki mindig várja, hogy mit hoz majd a következő fejezet, sőt, amikor a regény véget ér, akkor is kíváncsi lenne még a folytatásra.

Finy Petra elmondta, hogy a Madárasszony című korábbi lírai, kísérletező regénye óta változott az ízlése, és ezért döntött úgy, hogy ez a könyv olvasmányosabb lesz. Kitért arra is, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy továbbírja a történetet.

Munkamódszeréről megtudhattuk, hogy általában rövid összefoglalót ír a könyv fejezeteiről, illetve ezúttal a főbb szereplőinek elkészítette „profiloldalát”, melyekhez fotót is keresett, hogy könnyebben el tudja képzelni őket. A szöveg elkészülése után munkáját próbaolvasók segítették. Fény derült arra is, hogy azért választotta ezt a címet, mert azt akarta, hogy megjelenítse a makacsságot, ami főhősnőjét feszíti.

 

Finy Petra és Jakupcsek Gabriella

 

Jakupcsek Gabriella felvetette, hogy a férfi olvasók bajban lehetnek, amikor a könyvet olvassák, hiszen szembesülhetnek, hogy milyen sebet ejthetnek egy nő lelkén, amikor elhagyják. Finy Petra az eddigi visszajelzések alapján elmondta, hogy a férfiak általában ugyanúgy élvezték a történetet, mint a nők, legfeljebb a főhősnő naivitása zavarta őket.

A következő könyvek kapcsán Finy Petra elmondta, hogy tervezi még gyerekkönyvek írását is, sőt, mivel tervező-grafikus, elképzelhető, hogy ő maga fogja illusztrálni őket, de a jövőben kevesebbre számíthatunk belőlük, és inkább az Akkor is-hoz hasonló, női történeteket várhatunk.


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937489
Megjelenés: 2018-04-16
méret: 124 mm x 22 mm x 183 mm

Finy Petra

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

„A férfi olvasók bajban lehetnek” – A Könyvfesztiválon mutatták be Finy Petra Akkor is című regényét.