Újabb Atwood regény a képernyőkön

20 évvel ezelőtt egy tinédzser lány meglepő kéréssel fordult Margaret Atwoodhoz. Épp akkor olvasta el az író Alias Grace című regényét, és magával ragadta a 19. századi ír bevándorló, Grace Marks története. Levelet írt a szerzőnek, hogy megszerezze a megfilmesítés jogát.

Az írónő hitetlenkedve olvasta a levelet. A lány, Sarah Polley, aki a Disney Channel kanadai gyereksztárjaként volt ismert, akkor még csak tizenhét éves volt. Nem gondolta volna, hogy van a filmre elég pénze. Pedig a tinisztár felcseperedve valóban forgatókönyvíró és független filmek rendezője lett. Nevéhez fűződnek többek közt az Egyre távolabb és a Volt egy tánc című alkotások. 21 évvel később teljesülhetett Sarah Polley álma: az Alias Grace mini-sorozat formájában november 3-án,  a Netflixen debütált.

A történet valós eseményeken alapul, egy, az 1840-es években gyilkosságért elítélt nőről, Grace Marks-ról szól, aki bejárónőként dolgozott az Egyesült Államokban. Azzal gyanúsították, hogy végzett munkaadójával, Thomas Kinnearral. Grace persze azt állította, hogy semmilyen emléke nincs a gyilkosságról, de a nyomok arra utalnak, hogy csakis ő lehetett tettes.

A sorozat nem is érkezhetett volna jobb pillanatban, hiszen A szolgálólány meséje megnyerte a legjobb drámának járó Emmy-díjat, a történetben szereplő vörös köpeny pedig popkulturális elemmé vált, mind a tiltakozóknál, mind a haloweenezőknél. A nyolcvanas évek közepén megjelent könyv a bestseller listák élén áll, és a 77 éves írót sztárként ünneplik szerte a világon (1,77 millió követője van Twitteren), a sorozatnak pedig – meglovagolva a sikert – már forgatják a 2. évadát.

Atwood mindkét történetben olyan nőket ábrázol, akiket a társadalom szó szerint bilincsbe ver. A szolgálólány meséjében azt mutatja be, miképp erodálódnak a nők jogai, míg az Alias Grace-ben azt az időszakot, mielőtt a nőknek jogaik lettek volna.

Sarah Polley és Margaret Atwood végül 2012-ben ültek le tárgyalni, közel hat óráig beszélgettek, végül az író jóváhagyta a filmtervet, és elkezdődhettek az előkészületek. Azaz elkezdődhettek volna, azonban újabb bonyodalmak támadtak, bár ezúttal örömteliek, hiszen a rendezőnőnek gyermekei születtek. Míg a lányai cseperedtek, ő írt. Először filmként próbálta adaptálni, de nem akarta felhígítani a könyv történetét, ezért egy mini-sorozat mellett döntött. Egymaga megírta mind a hat epizódot, majd felkereste az általa csodált rendezőt, Mary Harront, aki már dolgozott tévésorozatokon és könyvadaptáción is (Amerikai pszicho), és felkérte, hogy dirigálja a filmet. Az alkotás elkészült, a Netflixen megtekinthető, de a könyvbolondok sem maradnak kiadvány nélkül, hiszen a könyv a Jelenkor Kiadó gondozásában magyarul is megjelent.

FORRÁS: nytimes.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636767068
Megjelenés: 2017-10-25
vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789636767051
Megjelenés: 2017-05-12

Margaret Atwood

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

20 éve szeretett volna filmet forgatni belőle