Új Krasznahorkai könyv jelenik meg

Egyelőre csak horvátul, de ősszel a magyar olvasók is kézbe vehetik a Man Booker-díjas szerző legújabb, Mindig Homérosznak című regényét. A hazai olvasók még így is szerencsések, mert a magyar író angol rajongóinak egészen 2020-ig kell várniuk.

Nem új gyakorlat
A szerző a hírt a Facebook oldalán tette közzé, és a magyarul ősszel megjelenő könyvet tegnap mutatta be a zágrábi FESS Fesztiválon. Nem ez az első eset a szerző életet során, hogy könyve hamarabb jelenik meg idegen nyelven. Az utolsó farkas című elbeszélése először spanyol nyelven látott napvilágot, de az Ornan Rotem fotóival illusztrált A Manhattan terv angolul már 2017 júniusában kapható volt, míg magyarul csak 2018 tavaszán került a könyvesboltokba.

 
Egy sziget az Adrián
Hogy a horvát megjelenés megelőzi a magyar, részbe indokolja, hogy Krasznahorkai könyvére nagy hatással volt a horvátországi utazása, melyet Eli Keszlerrel, az amerikai multiinstrumentalistával tett, mivel elhatározták, hogy Homérosz Odüsszeuszának a nyomában lépnek, hogy összegyűjtsék a benyomásokat, történeteket, hangokat és képeket keressenek a közös projekthez. Az utazásuk során eljutottak Mljet-szigetére is, ahol meglátogatták azt a barlangot, melyben Odüsszeusz a legenda szerint Kalüpszó tengeri nimfa fogságában hét teljes évet töltött. És a barlangbeli élmény inspirálta Krasznahorkait az új könyv megírására.

„Érdekelt Kalüpszó ködbe burkolozó mítikus alakja, amelyről nem sokat tudunk. Amikor hazaértem, arra gondoltam, hogy ő a halál nimfája, egy nimfa, aki közel áll a halálos veszélyhez.” – mondta Krasznahorkai.
 
 
Eli Keszler videója a Youtube-on.


Összművészeti alkotás
„Az apokalipszis modern magyar mestere”, ahogy Susan Sontag nevezte Krasznahorkait, a író Mindig Homérosznak című regénye, egy olyan mű, amely Homérosz Odüsszeiáját több szinten idézi fel. Egyfajta irodalmi-művészeti-zenei triptichon. A szövegére nemcsak az antikvitás, hanem a kortárs kultúra, a német festő, Max Neumann és az amerikai képzőművész-instrumentalista, Eli Keszler is hatással volt. Az utóbbi épp a napokban mutatja be Bécsben a Cashing Homer című lemezét, melybe a virtuóz ütőhangszeres a Krasznahorkaival való utazás során hallott hangokat is beépítette.
 
mindennapkonyv.hu

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Krasznahorkai új regény egyfajta irodalmi-művészeti-zenei triptichon.