Trump ismét cenzúrázna

Donald Trump amerikai elnök vasárnap egy sor Twitter-bejegyzésben élesen bírálta és hazugnak nevezte James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója emlékiratait, akit posztjáról még tavaly májusban maga menesztett.

A könyv – amelynek címe A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership (Magasabb rendű hűség: igazság, hazugságok és vezetői képesség) – a héten jelenik meg, de az amerikai sajtó már közölt belőle részleteket, sőt maga Comey is több interjút adott.
Donald Trump úgy fogalmazott, hogy a könyv „nagy kérdéseket” vet fel, melyekre szerinte még mindig nincs válasz. Például arra, hogy „miért hozott nyilvánosságra titkosított információkat (börtön érte), miért hazudott a kongresszusnak (börtön érte), miért utasította vissza a Demokrata Országos Bizottság, hogy átadja a szervert az FBI-nak” – írta az elnök, utalva arra a szerverre, amelyen a volt külügyminiszter és a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton elektronikus levelezéseinek egy része volt található. 

Comeyt az elnökkel folytatott beszélgetései karrierjének korábbi szakaszára emlékeztették, amikor a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészként dolgozott, ahol „a főnök mindent ellenőriz, hűségesküt kell tenni, és a világot 'mi'-re és 'ők'-re osztja fel” – írta.

Donald Trumpot feldühítették a könyvből már megjelent részletek. Leszögezte, hogy soha nem kért lojalitást a volt FBI-igazgatótól. „Egyáltalán, alig ismertem ezt a pasast”. Azzal jellemezte Comeyt, hogy „nem okos” és „a történelem legrosszabb FBI-igazgatójaként” marad meg az emlékezetben. A könyvét pedig „haszonlesőnek” és „hamisnak” minősítette.
A vasárnap délelőtti televíziós politikai vitaműsorokban az elnök néhány munkatársa, köztük Kellyanne Conway tanácsadó és Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője interjúkban hangsúlyozta, hogy Comey nem szavahihető és nem megbízható.
James Comey könyve megosztja az amerikai elemzőket is. Az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) a hétvégén sugárzott összeállításban Larry Sabato, a Virginiai Egyetem politológusa úgy fogalmazott: a könyv nemcsak Donald Trumpnak árthat, hanem visszaüthet James Comeyra is. Napvilága kerültek ugyanis olyan információk is, amelyek azt támasztják alá, hogy az FBI berkein belül demokrata párti és Trump-ellenes erők dolgoztak, és James Comey nem lépett fel a pártatlanság érdekében. Az igazságügyi minisztérium például a napokban hozta nyilvánosságra annak a levelezésnek egy részét, melyet az FBI két vezető munkatársa, Lisa Page és Peter Strzok folytatott még az elnökválasztási kampány idején, és amelyből kiderül az FBI-on belül létező, Trump elleni elfogultság.

 

Forrás: MTI

Kép forrása: flickr.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937632
Megjelenés: 2018-03-26
méret: 200 mm x 125 mm x 50 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Donald Trump hazugnak nevezte az FBI volt igazgatójának emlékiratait.