Trump elhozta a politikai témájú könyvek aranykorát

Mióta Trump elfoglalta az elnöki széket a Fehér Házban, az olvasók egyre több politikai témájú könyvet olvasnak, melyeknek értékesítése majdnem megduplázódott az elmúlt két évben – írja a The Guardian.

Hétfőn a londoni könyvvásáron nyilvánosságra hozott adatok azt mutatják, hogy 2018-ban a non-fiction könyvek közül a politikáról szóló művek értékesítése növekedett a legjobban. Ősszesen 170%-kal több könyv kelt el, mint egy évvel korábban. Ez példányszámokra átfordítva azt jelenti, hogy közel 1,8 millió politikai tárgyú könyv talált gazdára a múlt évben.
A legkelendőbb Michael Wolff Tűz és düh című műve volt, mely közel 2,5 millió fontos bevételt hozott kiadájónak. Nemcsak Wolff könyve foglalkozott Donald Trumppal, hanem többek közt Bob Woodward magyarul megjelent könyve, a Félelem, és sok más kiadvány is. Azonban az olvasók nemcsak aktuálpolitikai kérdésekben akartak eligazodni, jól fogytak George Orwell jegyzetei a nacionalizmusról, melyből több mint 20 000 példányt értékesítettek, így az év 13. legnépszerűbb politikai témájú címe lett, de a sikerlista 15. helyére került Karl Marx Kommunista kiáltványa is, melyből majdnem 16 000 példányt kelt el.
Ezt a tendenciát támasztja alá, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb könyvkereskedője, a Waterstones is beszámolt például arról, hogy a Brexit szavazás előtt több ezer könyvet értékesítettek az EU-ról és a népszavazásról.
De nemcsak a felnőtt könyvek piacán történt változás. Az olyan címek, mint az Esti mesék lázadó lányoknak, amelyek a nők történelemben betöltött szerepét ünneplik, szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekkönyvek piacán is egyre nagyobb szeletet követeljen magának a non-fiction. Ez a kategória 30%-kal növekedett, és ennek egyik fő mozgatórugója az említett cím mellett a hasonló feminista tematikájú, inspiráló történeteket tartalmazó kötetek voltak.
A növekedés rámutat arra, hogy a demokráciák válsága miatt egyre sürgetőbbé váltak az emberek számára, hogy a világban zajló eseményekre szeretnének rálátást és magyaráztatot találni.
 
Forrás: The Guardian
Fotó: nosite.com


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789632937632
Megjelenés: 2018-03-26
méret: 200 mm x 125 mm x 50 mm
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-30 16:52:08

Sorsfordító történetek – Novellaíró pályázat

Tovább

Majdnem megduplázódtak a politikai témájú könyvek eladásai az utóbbi két évben.