Tolkiennek igaza volt

J. R. R. Tolkient elsősorban írói munkásságáról ismerjük, azonban a nyelvtudományban is jelentős eredményeket ért el. Többek között az óangol irodalom legkiemelkedőbb alkotását, a Beowulfot is átfogóan elemezte, vizsgálatai során pedig arra jutott, hogy a művet egyetlen szerző írta. Egy nemzetközi kutatócsapat most igazolta ezt a hipotézist.

Az elbeszélő költemény kapcsán, amely Beowulf, a skandináv hős történetét meséli el, a kutatók évtizedek óta vitatkoznak, hogy több szerző műve, vagy pedig egy személy írta az egész szöveget. Egyes szakértők, így Tolkien szerint, a Beowulf egyetlen ember alkotása, míg mások kettő vagy több szerzőt feltételeznek. Utóbbi kutatók a szóhasználaton, a tematikán és a stíluson alapuló elemzések alapján többnyire egy olyan határt jelölnek ki, amelyet követően az alkotó személye megváltozhatott.

Leonard Neidorf, a Nankingi Egyetem professzora a közelmúltban amerikai és kínai kutatókból álló csoportjával arra jutott, hogy Tolkienéknak volt igaza. A csapat a vizsgálat során a legújabb számítógépes eljárásokkal mérte fel a művet. A szakértők a hőseposzt a szokásos helyen osztották ketté, majd külön-külön elemezték a két szövegrészletet. A kutatók ezúttal kisebb faktorokat, így az egyedi szó-összetételeket, a ritmikus elemeket és egy bizonyos szünettípus előfordulását analizálták.

Az új vizsgálat és az abban alkalmazott módszer segíthet alaposabban megérteni az óangol irodalmat, még akkor is, ha a Beowulf létrehozójának kilétét nem is sikerült felfedni. A nyelvezet elemzése csupán annyit támasztott alá, hogy a rejtélyes szerző a 8. század első felében élt, és merciai dialektussal beszélte az óangol.

 

Forrás: 24.hu

Fotó: newsweek.com


tovább ►
ISBN: 9780008116583
Megjelenés: 2017-12-13

J. R. R. Tolkien

Tovább
Ez is érdekelhet:

HÍREK
2020-01-07 21:34:11

A 2019-es év legnépszerűbb könyvei

Tovább
MINDENNAPI
2020-03-23 09:35:57

8. nap otthon – Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára

Tovább
MINDENNAPI
2020-04-05 21:23:14

Részletek Paulo Coelho regényeinek új kiadásaiból

Tovább

Beigazolódott a Gyűrűk ura szerzőjének elmélete.