Tolkien nem igazán kedvelte Walt Disneyt

A világhírű író barátjával, C. S. Lewis-szal nézte meg az amerikai rajzfilmkészítő és producer Hófehérke és a hét törpe című filmjét, A hobbit megjelenése idején. Bár Hófehérkét bájosnak találták, mind Tolkient, mind Lewis-t zavarta a törpék ábrázolása, mivel úgy vélték, túlzottan együgyűek. Nem véletlen, hiszen a modern fantasy atyjaként emlegetett szerző regényében a törpék egész másképp jelennek meg.

A két oxfordi professzor és a showbiznisz világában járatos amerikai Walt Disney tényleg a művészet spektrumának az ellentétes oldalán állt. Míg az utóbbi munkái a piacnak, a piac igényei szerint készültek, addig Tolkien és Lewis bizonyos eszmék és ideák mentén alkottak. Érthető, hogy bosszantották őket a musical betétek, a törpék mókás nevei és a rajzfilm infantilis humora.
Tolkien több tiszteletet várt volna Disneytől. Úgy vélte, a tündérmesék ősi kulturális kincsek. Az emberiség tudásának, tapasztalatának egyfajta sűrített kivonatai. A rajzfilmkészítő pedig ezeket csupán felhígította és saját üzleti érdekének rendelte alá.
Ő maga A hobbitot fiataloknak szánta, de nem gyerekkönyvet írt. Nyelvhasználata, stílusa és a karakterek komplex ábrázolása, sőt bizonyos felnőtt témák történetbe való beemelése mind-mind erre utal. Ezért is gondolhatta, hogy Disney gyermekekhez való hozzáállása különösen leereszkedő és cinikus.
Egészében Disney munkáját vulgárisnak nevezte, és magát az embert egy 1964-es levélében egyszerűen csalónak, aki a profithajhászás megrontott. „Elismerem a tehetségét, de reménytelenül romlottnak tartom.” – írta, majd hozzáfűzte – „Bár a stúdiói filmjeinek többségében vannak csodálatos vagy bájos részek, összességében undort keltenek bennem. Egyszerűen a hányinger kerülget tőlük...”
Érdekes adalék mindehhez, hogy Tolkien tudta nélkül a kiadója a megkereste a producer cégét, hogy filmesítsék meg az író műveit, ám elutasították őket. Persze valószínű, ha pozitív választ kapnak, a szerző akkor sem engedélyezte volna, hogy Disney adaptálja a könyveit.


Forrás: https://www.atlasobscura.com

 


vásárlás ►tovább ►
ISBN: 9789631437218
Megjelenés: 2022-04-21
méret: 200 mm x 122 mm x 30 mm

J. R. R. Tolkien

Tovább

LEWIS C.S.

Tovább
Ez is érdekelhet:

MINDENNAPI
2017-11-20 09:46:26

„sötét van nélküled / szemem ki sem nyitom”

Tovább
SZERINTETEK
2019-01-14 19:00:53

Cixin Liu: A sötét erdő (Háromtest-trilógia 2.)

Tovább
HÍREK
2020-03-26 07:20:05

Kihirdették a 2020-as Libri-díj tízes jelöltlistáját

Tovább

„Elismerem a tehetségét, de reménytelenül romlottnak tartom.” – Tolkien Walt Disneyről